Vádat emeltek a csúzlizó fiatalokkal szemben, több mint 4 millió forint a kár

buszváró rongálás Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

Egy 21 éves büntetett és egy 20 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi puszta szórakozásból több mint 4 M Ft-os kárt okozott csúzlival és üveggolyókkal. A Békéscsabai Járási Ügyészség 2 rendbeli társtettesként felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette, 3 rendbeli nagyobb kárt okozó rongálás bűntette és 1 rendbeli rongálás vétsége miatt emelt vádat ellenük.

Az egymással baráti viszonyban lévő két fiatal férfi 2021. február 16-17. napjain az esti órákban Békéscsabán – egy barátjuk társaságában, aki az elkövetésben nem vett részt és ahhoz segítséget sem nyújtott – autóval közlekedve a magukkal vitt, az élet kioltására, illetve testi sértés okozására alkalmas csúzlikkal és üveggolyókkal 12 db buszmegállót rongáltak meg városszerte. Mindezt oly módon, hogy az üvegezésüket betörték. Ezzel 3 millió Ft-ot meghaladó kárt okoztak a város önkormányzatának.

hirdetés

Megrongáltak ezen felül egy gazdasági társaság tulajdonában lévő utasvárót és üvegfalat, közel 560.000 Ft kárt okozva. Egy, a Magyar Állam tulajdonát képező ingatlant, ahol 56.000 Ft-os kárt hagytak maguk után. Illetőleg egy másik gazdasági társaság tulajdonát képező rendezvényhajót is, amelyben közel 600.000 Ft-os kárt tettek. A terheltek erőszakos és kihívóan közösségellenes magatartásai alkalmasak voltak arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkozást keltsenek.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményeiket beismerő terhelteket tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje. Rendelje el pártfogó felügyeletüket. Külön magatartási szabályként írja elő a számukra, hogy civil szervezetnél vagy egyháznál közhasznú munkát végezzenek. Illetőleg kötelezze őket a sértettek részére okozott kár megtérítésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik – számolt be a Békés Megyei Főügyészség. Előzmény.

A történteket a TV2 Tények című műsora foglalta össze május 3-án:

hirdetés