Románia minden megyéje a “zöld zónába” került, tovább enyhülnek a korlátozások

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Románia valamennyi megyéje és Bukarest is a “zöld zónába” került kedden a koronavírus-fertőzések térképén, vagyis az utóbbi két hétben regisztrált új fertőzéseknek a lakossághoz viszonyított aránya már sehol sem lépi túl a másfél ezreléket, az országos átlag pedig kevéssel haladja meg az egy ezreléket.

hirdetés

Utolsóként a főváros és Kolozs megye került a küszöbérték alá, amely a hatályos szabályozás szerint a járványügyi korlátozások további enyhítését teszi lehetővé. A másfél ezrelékes fertőzési ráta alatti településeken a színházak, koncerttermek, mozik és a zárt térben működő vendéglők kapacitásuk 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket (a sárga zónában engedélyezett 30 százalék helyett).

hirdetés

A román miniszterelnök keddi sajtóértekezletén egyértelműen az oltáskampány sikerének nevezte a járvány megfékezését a legmagasabb fertőzési arányokat produkáló nagyvárosokban. Florin Citu azt hozta fel érvként, hogy a lakosság átoltottságán kívül semmi más nem változott az utóbbi hónapban, ami magyarázatul szolgálhat a fertőzési adatok csökkenésére.

Citu azt ígérte, hogy a korlátozások június elsejétől esedékes fokozatos feloldásánál az ország egészére érvényes intézkedéseket fogadnak el, függetlenül az egyes települések járványügyi mutatóitól. Korábban felmerült, hogy a lazítást mindenütt az átoltottsági arányhoz kössék, ahogyan eddig a korlátozásokat a fertőzési rátához kötötték.

A múlt héten beharangozott, a beoltottakra érvényes könnyítéseken kívül – amelyekkel az oltás beadatására próbálják ösztönözni az ingadozókat – Citu kedden a lakodalmakat hozta szóba. Azt mondta: tudomása van arról, hogy megközelítőleg negyedmillió ilyen eseményt halasztottak el Romániában a járványügyi korlátozások miatt, de azt ígérte, június elsejétől a bukaresti kormány meg fogja találni a megoldást arra, hogy lakodalmakat és keresztelőket is meg lehessen tartani. Citu felhívta a figyelmet, hogy addig a beoltottak számának el kell érnie az ötmilliót.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) keddi sajtóértekezletén bejelentették: hogy az utóbbi három napon (amióta mindenütt oltanak regisztráció nélkül) csaknem százezer ember jelentkezett előjegyzés nélkül, hogy beoltassa magát, így naponta mintegy harminc százalékkal több jelentkezőt immunizáltak, mint ahánynak internetes előjegyzése volt.

Bukarestben, ahol a péntek délutántól hétfő reggelig tartó, non stop oltási maraton alkalmával több mint 20 ezer jelentkezőt oltottak be, a 34 százalékot közelíti a felnőtt lakosság átoltottsága, Kolozsváron pedig már meghaladta a 40 százalékot. Országos szinten azonban még csak a felnőtt lakosság 22,8 százaléka kapott legalább egy adag oltást, illetve 15 százaléka mindkettőt.

MTI

hirdetés