Eltörlik a kötelező maszkviselést, megszűnik a kijárási tilalom

Orbán Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában bejelentette: eltörlik a kötelező maszkviselést a közterületeken, megszűnik a kijárási tilalom. 

hirdetés

Emellett az operatív törzs péntek reggel az alábbiakról is döntött:

hirdetés

– megszűnik az üzletek és vendéglátó helységek nyitvatartási korlátozása

– szabad lesz a sport a közterületen

– a magán és családi rendezvény 50 fő részvételével korlátozás nélkül megtartható

– lakodalom 200 fővel korlátozás nélkül megtartható. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.

– szabadtéri rendezvény ötszáz fővel tartható, lehet ismét tüntetni. Zárt térben továbbra is szükséges a védettségi igazolvány megléte.

– zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható

– a 16-18 évesek eddig zárt területre csak felnőtt kísérettel mehettek, most már saját jogon is mehetnek, ha be vannak oltva

Ugyanakkor pontosan még nem tudni, hogy mikortól lépnek életbe a rendelkezések, ezt a hétvége folyamán jelenti be a miniszterelnök, látva a legfrissebb oltási adatokat. Az enyhítések 5 millió oltottnál léphetnek életbe ez a szám valamikor a hétvégén érhető el. A mai  adatokat ismertetve Orbán Viktor elmondta: 4 898 886 fő már megkapta az első oltást.


FRISSÍTÉS: Orbán Viktor bejelentette, megvan az ötmilliomodik magyar állampolgár, mától nem kell maszkot viselnünk a közterületeken.


A miniszterelnök jelezte: a járvány harmadik hullámát letörtük, ám aggodalomra ad okot, hogy 3 millió ember még nincs beoltva. „Ott bizony pusztítani fog a vírus, fertőzni fog. Mindenkit arra kérek, hogy vegyék komolyan a dolgot, és ha le tudják győzni a bennük lévő ellenállást, menjenek el és oltsák be magukat. 3 millió ember mégiscsak, járvány helyzetben kockázatot jelent” – fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: fenyegetnek a mutációk ezért folyamatosan figyelnünk kell hogy a vakcinák az új mutánsokkal szemben is védenek-e minket. Ezért készenléti állapotba helyezték az operatív törzset. „Harcolunk, szerintem a csatát megnyertük, de utóvéd harcok mindig lehetnek” – mondta.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

FRISSÍTÉS:

Orbán Viktor bejelentette, megvan az ötmilliomodik magyar állampolgár, mától nem kell maszkot viselnünk a közterületeken.

hirdetés