Az idén több mint ezer kilométeren kezdődhetnek útfelújítások

Békés, útfelújítások, közúthálózat, beruházás Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NIF Zrt.

Az idén több mint ezer kilométeren kezdődhetnek útfelújítások, ez a tavalyinak a kétszerese – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Mosóczi László kiemelte, 2021-ben a vidéki életminőség javítása, a kistelepülések jobb megközelíthetősége a fő cél. Így elsősorban a mellékutakon emelik a szolgáltatási színvonalat, döntő részben a hazai költségvetési forrásokra támaszkodva. Elmondta, hogy tavaly decemberben írta alá az ITM a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfelújítási program végrehajtásának támogatási szerződését, amelyben idén és jövőre több mint 157 milliárd forintot biztosítanak közel 590 kilométernyi útszakasz rendbetételére.

Hozzátette, hogy emellett a Magyar falu program részeként több mint 550 kilométeren tesznek rendbe utakat a kistelepüléseken jövő év végéig, mintegy 90 milliárd forint értékben. Hangsúlyozta, hogy tervben vannak további fejlesztések is. És ha ezek az előkészületek jó tempóban haladnak, az idei beruházások összértéke akár meg is haladhatja a 300 milliárd forintot. “Ha minden jól megy, 2021-ben az elmúlt tíz év legnagyobb mértékű közutas beruházási programját hajthatjuk végre” – fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy a munkagépek március közepén tértek vissza a közutakra. És az elmúlt két hónapban mintegy 230 helyszínen láttak munkához a kivitelezők. Az idei évre tervezett ezer kilométernyi szakasz felén, több mint 500 kilométeren már zajlanak a munkálatok.

Mosóczi László beszélt arról is, hogy az elmúlt tíz évben 755 milliárd forint értékben újult meg hatezer kilométer útszakasz az országban. A közlekedési infrastruktúra megfelelő műszaki állapota fontos az emberek és az egész gazdaság számára. De a 2010 előtt felhalmozott “tetemes” karbantartási lemaradás ledolgozása a mai napig sok feladatot jelent – fűzte hozzá.

Forrás: MTI