„Ölelj meg újra, ölelj meg ugyanúgy még egyszer”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy éve tudjuk, milyen fontos egy ölelés – írta Orbán Viktor Facebook-oldalán. Ma egy éve annak, hogy az operatív törzs, nagy ölelkezések közepette elbúcsúzott és megszűntek a napi tájékoztatók.

Gál Kristóf rendőrszóvivő tavaly június 17-én jelentette be, hogy az operatív törzs a háttérben működik tovább és egy időre elköszönnek a nyilvánosságtól. A rendőrszóvivő mellett, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kiss Róbert rendőr alezredes és Lakatos Tibor az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is elbúcsúzott aznap.

hirdetés

Később, ahogy a járvány új erőre kapott, és különböző járványügyi intézkedések bevezetésére volt szükség, visszatértek a képernyőre. Mindenesetre a fenti kép sokunk emlékezetében megragadt, éppen ma egy éve, hogy otthon, a képernyők előtt figyelhettük a búcsú pillanatait.

Magyarország kormánya 2020. január 31-én hozta létre az operatív törzset. Az első regisztrált magyarországi koronavírusos beteget március 4-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Március 18-án Müller Cecília országos tisztifőorvos, epidemiológiai szakember már arról adott tájékoztatást, hogy Magyarországon bárhol jelen lehetl a fertőző vírus.

A járvány eddig három hullámban tört az országra. Az első, márciusban kezdődő hullám során az aktív esetek száma egészen május elejéig nőtt, meghaladta a 2000-et is, majd folyamatosan csökkenni kezdett. Ez a csökkenés július második feléig tartott, ám ettől kezdve a szám először lassú, majd augusztustól, a második hullám beköszöntével gyors emelkedésnek indult.

A második hullám decemberben gyengülni kezdett, de amikor még nem tűnt el teljesen, 2021 februárjának közepén, az eredeti vírusnál jóval fertőzőbb brit mutáns megjelenése miatt újra emelkedésnek indult az esetszám. Ebben a harmadik hullámban minden addigi rekordot megdöntött a kórházban ápolt személyek száma.

Mostanra az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Müller Cecília 2021. június 8-án jelentette be a harmadik hullám végét.

hirdetés