Több mint másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól

Június végétől október végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint másfél millió magánszemélynek, egyéni vállalkozónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámlája egyenlegéről értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Erről az ügyfélkapuval rendelkezőknek a tárhelyükre tájékoztató levelet küld a NAV, akinek nincs ügyfélkapuja, azoknak postán adószámla-kivonat érkezik. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

hirdetés

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, az eBEV portálon a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Adószámla funkciónál. Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. Az elektronikus lekérdezés menetét az oldalon megtalálható lekérdezési segédlet mutatja be.

A tavalyi évre felszámított pótlék a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Pótlék-levezetés funkcióval kérdezhető le. Erre a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak 2021. július 28-tól lesz lehetőségük.

A tartozást a magánszemélyek, egyéni vállalkozók átutalással, bankkártyával (pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek csak korlátozottan), csekken, vagy adott esetben a túlfizetés átvezetésével is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, a Szolgáltatások > Számlaszámok útvonalon elérhető, „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatás, és a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít részletesebben.

A túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kizárólag a NAV honlapjáról letölthető, 2117-es „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatványon kezdeményezhető.