Herczeg Tamás: Folyamatosan javul Békéscsaba és a régió elérhetősége

herczeg Fotó: Körös Hírcentrum

Bár a parlamenti ülések szünetelnek, egyeztetésekre például a fejlesztések, elnyert támogatások miatt folyamatosan szükség van. Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt ezekről is kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Véget ért a parlament tavaszi ülésszaka, már hagyományosan a jövő évi költségvetés tárgyalásával. Ebben  28.000 milliárd forintot meghaladó főösszeg szerepel, ami már tartalmazza például a 25 éven aluliak adókedvezményét is. Emellett része az is, hogy folytatódik az egészségügyi ágazatban dolgozók béremelése. Gondolkodnak már ugyancsak arról, hogy bizonyos ágazatokban szintén legyen egy több évre előre tervezhető, fokozatos béremelés – például a szociális és a kulturális területeken.

hirdetés

A családok otthonfelújítási támogatása magával hozott az iparágban egy áremelkedést és egy munkaerő-, illetve alapanyaghiányt. Ezért korlátozni szeretné a kormányzat az építőanyag-exportot. Ez egy hosszú folyamat lesz, uniós engedélyre is szükség van hozzá. Herczeg Tamás úgy véli, leghamarabb talán októbertől léphet életbe.

Kiemelte a képviselő, hogy a támogatásoknak köszönhetően a kisebb településeken megállt a népességfogyás, közel ezer ilyen van már. Békés megyében is van olyan helység, ahol nyolc diák ballagott az általános iskolából, de az elsőt már 23 kezdi el ősszel. Intézmények, járdák, utak felújítására is eredményesen pályázott a közelmúltban a választókörzetéből nyolc település.

További pozitív hír, hogy az M44-es és a békéscsabai repülőtér fejlesztése is halad a maga útján. A reptér bővítését részben az Airbus-projekt, részben más fejlesztések is indukálják, a cél, hogy legyen egy például szállítógépek fogadására is alkalmas repülőtér a térségben. A megközelíthetőség lényeges ezen a fronton is. Emellett a 120-as vasútvonal korszerűsítése is újabb állomáshoz érkezett. Ez a vonal Románia felé javítja majd elérhetőségünket – tette hozzá Herczeg Tamás. Továbbá megszületett az a döntés is, hogy az M44-es az M5-ös autópályába csatlakozik, várhatóan négy év múlva vezet majd kétszer két sávon az út Békéscsabáról Budapestre.

A Tehetség-díjat tavaly alapította a képviselő azzal a szándékkal, hogy elismerje a Békéscsabán és környékén tanuló diákok legjobbjait. Fontos díjazni a tehetséget, pláne, ha kitartással, szorgalommal párosul. Ezekre a gyerekekre büszkék a családjaik, a tanáraik, és a települések is. Ebben az évben ballagás, tanévzáró vagy más rendezvény keretében adja át folyamatosan az elismeréseket Herczeg Tamás.

A teljes interjút itt meghallgathatják: