Közoktatási államtitkár: biztosított a tankönyvellátás

tankönyv Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Biztosított az idei tankönyvellátás: 13,3 millió tankönyv gyártása van folyamatban. A szeptemberi tanévkezdésre valamennyi az iskolákban lesz – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára pénteken a debreceni Alföldi Nyomdában, ahol megtekintette a gyártást.

hirdetés

Maruzsa Zoltán jelezte: az előző évhez hasonlóan a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak biztosítják az ingyenes tankönyveket. Erre idén 13 milliárd forintot fordítanak.
Hozzátette: 2010 előtt 7,5 milliárd forintba kerültek a tankönyvek a központi költségvetésnek, 7,5 milliárd forint költség pedig a családokra hárult. Az államtitkár azt mondta, az állami tankönyvellátással – bár időközben az alapanyagok és az élő munka ára is nőtt -, jó minőségben, olcsóbban állítják elő a tankönyveket.

hirdetés

Az államtitkár kitért a tananyagfejlesztésre is. Tavaly az első, az ötödik és kilencedik évfolyamnak, az idén a második, a hatodik és a tizedik évfolyamnak készültek el a módosított Nemzeti Alaptantervhez (NAT) igazodó tankönyvei.

Hozzátette: 105 új közismereti és 23 egyéb fejlesztés valósult meg. Valamint miniszteri felhívás alapján 78 új piaci és egyházi kiadású tankönyv került fel a jegyzékre. Összességében a tankönyvjegyzéken a mostani tanévben felhasználható módon 2559 tankönyv, taneszköz szerepel, ezek 60 százaléka állami kiadvány – ismertette Maruzsa Zoltán. Április 30-áig rendelhették meg a tankönyveket az intézmények, az alaprendelést június 30-áig módosíthatták. Onnantól “pörögtek fel a nyomdagépek”, és augusztus elsején megkezdődik a tananyagok kiszállítása – ismertette. A papíralapú könyvek mellett az összes állami kiadvány ingyenesen is letölthető digitális formában is – fűzte hozzá.

Az idén a 13 millió tankönyvből 10 millió Debrecenben készül, tavalyi árbevételük 9,1 milliárd forint volt, ebből 1,1 milliárd exportbevétel, 3 milliárd a tankönyvgyártásból, 5 milliárd hagyományos könyv- és folyóirat-előállításból származott – sorolta a vezérigazgató. Az utóbbi öt évben minden esztendőben egymilliárd forintot fordítottak fejlesztésre saját és európai uniós forrásból – tette hozzá.

Forrás: MTI

hirdetés