Egy éve közös úton a MÁV-Volán-csoport

online, közlekedési, vasúti, utazási, október, nemzetközi, MÁV, vonat, Munkanap Fotó: Körös Hírcentrum

A közúti személyszállítási közszolgáltatás fejlesztésének folyamatában egy éve született meg az a stratégiai döntés, amelynek értelmében a Volánbusz tulajdonosi joggyakorlása átkerült a MÁV-hoz. A folyamat következő lépéseként, idén januárban a Volánbusz és a Volán Buszpark a MÁV tulajdonába került.

A magyarországi közösségi közlekedés két meghatározó szereplője immár egy éve közös úton jár. A MÁV-Volán-csoport célja, hogy hosszú távon megteremtse az egységes és összehangolt autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és menetrendi csatlakozások létrehozásához és fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket.

Magyarország legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltató cégcsoportja jött létre a MÁV-Volán-csoport megalakulásával. Közel 57 ezer dolgozójával egyben az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója. Az elmúlt egy évben számos közös fejlesztés valósult meg a MÁV-Volán-csoportnál. Ezek a közösségi közlekedést választó utasok számára jobb és átláthatóbb szolgáltatást, egyszerűbb és gyorsabb átszállási lehetőségeket és utazási feltételeket biztosít.

hirdetés

A MÁV és a Volánbusz közös irányításának, valamint az elmúlt egy év menetrendfejlesztéseinek köszönhetően több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások jöttek létre. Ezek javítják a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét. Az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul azon kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás. És a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása.

Továbbá mindez hozzájárul ahhoz, hogy a városi és agglomerációs forgalom a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át. Ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez és az élhetőbb, zöldebb környezethez. A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése. Ennek érdekében a vállalatcsoport kidolgozta fenntarthatósági célkitűzéseit.

A zöldstratégiai célok között kiemelt jelentőségű többek között a közlekedési szolgáltatók károsanyag kibocsátásának csökkentése. Valamint a zöld digitalizáció, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, továbbá a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása. A MÁV-START és a Volánbusz fenntarthatósági célkitűzései támogatják és népszerűsítik az alternatív közlekedési lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak környezetünk megóvásához.

A menetrendi fejlesztések 2020-ban is több ütemben és összehangoltan zajlottak. Tavaly szeptember végétől több, főként nyugat-dunántúli városokat és a Dél-Balatont érintő vonalon új menetrend és olcsóbb tarifa lépett életbe. Október végétől a MÁV-START Észak-Magyarországot, továbbá az Észak-Alföldet érintő utasbarát és sűrűbb menetrendet vezetett be. Decemberben további fejlesztésekkel lépett életbe az új vasúti- és buszmenetrend.

Idén áprilistól, a szokásos évi első vasúti menetrendmódosítással, további újításokat vezetett be a vasúttársaság annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából. A MÁV-Volán-csoport minden eddiginél attraktívabb nyári menetrendet állított össze a 2021-es szezonra, hogy minél több turista, nyaraló, kiránduló vagy Balaton környéki lakos számára kínáljon kedvező és az autózással szemben versenyképes utazási alternatívát.

A Volánbusz az autóbusz-járatok menetrendjét a vasúti közlekedési rendhez igazítja. Ezzel biztosítva az átszállási kapcsolatokat, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését. A közúti és kötöttpályás közösségi közlekedés összehangolásának egyik célja, hogy az utasok egyetlen jegy vagy bérlet megváltásával, kedvezőbb áron és egyszerűbben utazhassanak indulási- és célállomásuk között. A MÁV-VOLÁN-csoport célja a közös jegyértékesítési rendszer és a tarifaközösség megvalósítása, melynek érdekében az elmúlt évben több közös ajánlatot vezettek be.

A MÁV és a Volánbusz közötti stratégiai együttműködés kiemelt célja a városi, elővárosi, országos és regionális közösségi közlekedés fejlesztése, a szolgáltatások összekapcsolása, egy 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozása. A MÁV mobilalkalmazása tavaly nyáron bővült a Térségi és városi jegyek menüponttal, amiben már megválthatók a szegedi 24 és 72 órás napijegyek és bérletek, továbbá a Volánbusz egyes székesfehérvári, nagykanizsai, zalaegerszegi, siófoki, várpalotai, pápai, szolnoki, egri, nyíregyházi, szombathelyi és békéscsabai helyi buszbérletei is.

Egyre nő azoknak a vasúti és autóbuszos vonalaknak, vonalszakaszoknak a száma, amelyeket autóbuszbérlettel, illetve vasúti bérlettel egyaránt igénybe vehetnek az utasok. A lista folyamatos bővítése és a további fejlesztések révén a tervek szerint 2022-től egy bérlettel vagy jeggyel lehet majd utazni bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön.

A szolgáltatás fejlesztés mellett a MÁV-Volán-csoport járműparkja is folyamatosan újul meg. A vasúttársaság 40 KISS emeletes motorvonatot rendelt meg, ebből tíz már forgalomba állt, a teljes flotta 2022 év végéig megérkezik. Jelenleg 90 saját gyártású IC+ kocsit gyártanak a szolnoki Járműjavítóban, ebből 55 már az országot járja. Idén nyáron már az első osztályú, bisztrószakasszal rendelkező kocsikkal kiállított IC+ szerelvénnyel is utazhatunk majd.

Megérkezett Szentesre az első négy tram-train jármű, amelyek év végétől közlekedhetnek majd Hódmezővásárhely és Szeged között. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A Volánbusz 2021-ben pedig 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást. Ezekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig.

Jövőre nagyobb arányú beszerzés várható az alternatív meghajtású járművekből is. A tervek szerint 2022 végéig a jármű-állomány 4 százaléka lesz elektromos vagy CNG-hajtású autóbusz. Ennek érdekében 100 darab tisztán elektromos autóbusz beszerzésének támogatására nyújtott be pályázatot a társaság a Zöld Busz Program keretében. Illetve kiírta az elektromos autóbuszok beszerzésére szóló közbeszerzési eljárásokat.

A MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányításának köszönhetően egyre több területen profitálhatnak az utasok a közlekedési szolgáltatók szoros együttműködéséből. Az irányítási struktúra változása nem csak az utasok számára jelent változást. De kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése. Illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele is – számolt be a MÁV Zrt.


Kövessen minket Facebookon!