Megújul a Szabadkígyós és Újkígyós közötti kerékpárút, újabb fejlesztések indulnak a két településen

Wenckheim-kastély felújítás, Szabadkígyós, Újkígyós Fotó: Körös Hírcentrum

A Szabadkígyós és Újkígyós közötti kerékpárút felújításáról, valamint az ehhez kapcsolódó turisztikai fejlesztési tervekről tartott sajtótájékoztatót Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Balogh József, Szabadkígyós polgármester és Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere.

A sikeres pályázat előtörténetét ismertetve Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a 2014-2020 közötti Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó turisztikai pályázat újranyitását kezdeményezte a Békés Megyei Önkormányzat, ugyanis turisztikai szempontból több remek ötlettel állt elő Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és a települések vezetői. A szabadkígyósi önkormányzat, Újkígyós önkormányzata és a Békés Megyei Önkormányzat közreműködésével sikeres pályázatot nyújtottak be és 580 millió forintból újabb beruházások valósulhatnak meg a kastély körül és a két településen.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, két másik és egyben nagyon jelentős fejlesztéssel együtt értelmezendő ez az 580 millió forintos fejlesztési projekt. Az egyik a Wenckheim-kastélynak a felújítása, a másik a békéscsabai Modern Városok Program keretei között megvalósuló Wenckheim-kerékpárút projektje. A kastély felújítása jövőév februárjában fejeződhet be, a kerékpárút pedig 2022 második felére teljesen elkészül.

A kerékpárút fejlesztése kapcsán Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere kiemelte, egy közel 20 éves álom valósul meg azáltal, hogy megújul a Szabadkígyós és Újkígyós közötti kerékpárút. A két települést összekötő bicikliút több mint 30 éve épült és rengetegen használják. Ebből adódik, hogy állapota mostanra igen megromlott és több panasz is érkezett hozzá ez ügyben.

A polgármester kérdésünkre a közelmúlt fejlesztéseiről és több folyamatban lévő projektről is beszélt. Mint mondta, megvalósult az óvoda klimatizálása, így a gyerekek és a nevelők is komfortosabban érezhetik magukat az épületben a nyári kánikula időszakában. Zajlik az Arany János utcai konyha épület villany hálózatának felújítása, mindez 23 millió forintból valósul meg és az őszi szünetben ér véget. Szeptemberben 2,5 kilométer járda újul meg a településen, emellett tervben van egy elkerülő út építése a József-majorhoz, erre vonatkozóan a pályázatot hamarosan benyújtják.

Botyánszki Pál örömmel árulta el azt is, hogy az idei évben egy belvizes pályázattal, 450 millió forintos beruházást nyert Újkígyós. Hamarosan indul a közbeszerzés és jövő tavasszal szeretnék a munkálatokat elkezdeni. Hat olyan terület van Újkígyóson, ahol nagyobb csapadék esetén megáll a víz, ezeket szeretnék megszüntetni, illetve a kövesutak megóvása érdekében padkarendezés, illetve árok kialakítása szerepel a pályázatban.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere kérdésünkre elmondta, a most elnyert összegből a kastély bejáratánál lévő parkolóhelyet kibővítik és körülbelül 80 autónak és két busznak alakítanak ki férőhelyet. Emellett, a tervek szerint, elektromos autó töltőállomást is létrehoznak. A pályázat segítségével postamúzeumot, állatsimogatót és különböző turisztikai attrakciókat szeretnének megvalósítani a major régi épületegyütteséből. A polgármester nagy örömmel fogadta, hogy két pályázat mentén is megkezdődnek a munkálatok és fejlődik a település.