Nagyszabású vasútállomás-fejlesztés indul a Magyar falu programban

vasútállomás, menetrend, óraátállítás, Budapest, Keleti, vonat, vasút, vasúti Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Kétmilliárd forintos vasútállomás-fejlesztés kezdődik a Magyar falu programban – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Rábaszentandráson a közmédiának.

Gyopáros Alpár elmondta, a 2018-ban meghirdetett Magyar falu program célja, hogy javítsa a kistelepülésen élők életminőségét. És így megálljon a kistelepülések népességcsökkenése. Mint mondta, a falvak nagy részében megállt a népesség csökkenése. Egyre több fiatal marad otthon vagy költözik vissza szülőfalujába. A kormány a szolgáltatások minőségének javításával is tenni akar azért – fűzte hozzá -, hogy ez a folyamat tartós legyen, ezért kiemelten kezelik a közlekedésfejlesztés ügyét.

hirdetés

Példaként említette, hogy 2019 óta a falusi útalap segítségével állami kezelésben lévő mellékúthálózatot fejlesztenek, az év végéig 3000 kilométernyi út fejlesztése történik meg vagy kezdődik el, és jövőre is további 1500 kilométer utat fejlesztenek. A kormánybiztos szerint ilyen, a helyben maradást segítő közlekedésfejlesztési program a most induló vasúti állomásfejlesztés is.

Hozzátette: ha egyre többen maradnak a kistelepüléseken vagy költöznek oda, akkor a vasúti mellékvonalak akár elővárosi vonalakként is működhetnek majd. Ehhez a vasútvonalak további fejlesztésére lesz szükség, de ebben a kormány partner lesz.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt: 2050-re a közlekedés üvegházhatású gáz-kibocsátását 90 százalékkal kell csökkenteni, gyakorlatilag karbonsemlegessé kell tenni a közlekedést Ehhez – mivel a vasút üvegházhatású gáz-kibocsátása alacsony – vonzóvá kell tenni a vasutat a személy -és áruszállításban egyaránt. Ebben pedig nagymértékben támaszkodni kell a mellékvonalakra is. A közösségi közlekedés fejlesztése a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából fontos, és hozzájárul ahhoz is, hogy nőjön a vidék népességmegtartó ereje – emelte ki.

Hozzátette, a Magyar falu programban a MÁV az ötezer lakosnál kisebb településeken hajt végre beruházásokat és fejlesztéseket. 13 helyen a meglévő állomás épül meg, korszerű utasváróval és utastájékoztató rendszerrel. 11 helyen új megállót, állomást építenek, 229 helyszínen pedig korszerű kerékpártárolókat telepítenek – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!