Felavatták Széchenyi István mellszobrát a Közgében

szoboravatás, Közgé, Széchenyi Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium épületében avatták fel Széchenyi István mellszobrát.

A szoboravatáson jelen volt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki elmondta: a tanulmányi és sport sikerek, olyan elismertséget adnak az iskolának, amelyre büszke lehet igazgató úr, főigazgató úr, a tantestület, Békéscsaba és Békés megye is. Ez az elismertség és megbecsülés méltó a névadóhoz, Széchenyi Istvánhoz.

hirdetés

„Az intézmény szellemiségében és elhivatottságában is hű a névadóhoz, akit sokrétű műveltséggel rendelkező embereként jellemezhetünk. Széchenyit okkal nevezzük a legnagyobb magyarnak, hiszen a nevéhez gazdasági, közlekedési, külpolitikai és sport reformok is fűződnek. Könyvei, tettei, innovációi megváltoztatták az országot” – mondta. Példaként említette többek között a balatoni gőzhajózás megteremtését, a cukorgyártást, a gázvilágítást, a korszerű bortermelést, ami mind Széchenyi István nevéhez fűződik.

„Széchenyi nem csak jobbá akarta tenni az országot, meg akarta változtatni a közgondolkodást és a hazát. A kollégium lakói legyenek büszkék rá, hogy olyan tanintézmény diákjai, amely Széchenyi István szellemiségét hordozza” – fogalmazott.

szoboravatás, Közgé, Széchenyi
Fotó: Körös Hírcentrum

Nagy Tünde tanárnő ismertette: Széchenyi István mellszobrát Boros Péter László készítette. A szobrászművész alkotásai szerte az országban megtalálhatók. Békéscsabán a Kacsacsalád című kompozíciója látható a szoborsétányon, illetve a MÁV pályaudvaron kiállított Munkácsy Mihályt ábrázoló szobor is az ő nevéhez fűződik.

„A múltunk emlékezete nélkül jövőnk se lehet, ezért fontos számunkra ez az alkotás” – mondta Paláncz György, az intézmény igazgatója. Hozzátetet: egy szobor létrejöttének akkor van értelme, ha az emberekben – akik nézik, valamit elindít, valamilyen gondolatfolyamatot, mint egy hullám a tengerben -, nyoma marad.

„Ahogy Széchenyi mondta: egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Széchenyi minőséget is jelent, azt a minőséget, amit egy ember életében ki tud hozni magából. Minden nap, amikor elmegyünk egy szobor előtt, jusson eszünkbe, hogy mit teszünk egymásért aznap, mit teszünk a kultúránkért. Egy szobor szellemiséget képvisel, hordoz, üzen, átad és meghatároz” – zárta gondolatait Paláncz György, majd köszönetét fejezte ki Boros Péter Lászlónak az alkotásért.

A beszédek elhangzását követően Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója, Herczeg Tamás, Paláncz György és Boros Péter László felavatták a szobrot.

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
szoboravatás, Közgé, Széchenyi
Fotó: Körös Hírcentrum
szoboravatás, Közgé, Széchenyi
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum