Kilőtt a babaváró hitel referenciakamata: az új igénylők már több büntetésre számíthatnak

anyatej, babaváró Fotó: Pixabay

Ismét rekordot döntött, 2,98 százalékra emelkedett a babaváró hitel referenciakamata, ami a támogatás elvesztése esetén a visszafizetendő összeget határozza meg. Ha nem születik meg a beígért gyerek, akár egymillió forintos különbség is lehet a büntetések között attól függően, hogy a párok mikor vették fel a kölcsönt.

hirdetés

Tovább emelkedett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése alapján a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató 2,65 százalékról 2,98 százalékra emelkedett. A növekedés mértéke az előző hónaphoz képest visszafogottabb volt, 33 bázispont a múlt havi 43 bázisponttal szemben, a korábban megszokott emelésekhez képest azonban ez is jelentős ugrás. A 2,98 százalékos érték a legmagasabb a kamatmentes kölcsön indulása óta, és a januári igénylőkre fog vonatkozni. A decemberi igénylők még a 2,65 százalékos referenciakamattal számolhatnak.

2,5 millió forint felett is alakulhat az egy összegben visszafizetendő összeg

A babaváró hitel ügyleti kamata a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke. Eszerint 2021. decemberben 5,45 százalékos kamattal számolhatnak az igénylők, jövő januárban viszont már 5,87 százalék lesz ez az érték. Ez a júniusi referenciakamat alapján kalkulált 4,38 százalékhoz képest közel másfél százalékos emelkedést jelent.

A kérdés persze, hogy ez mit jelent forintban. Azoknak, akik a kamattámogatást a futamidő végéig meg tudják tartani, semmit. Viszont akik a futamidő első öt évében nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket, vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatási összeget, amit a szerződéskötés idején aktuális referenciamutató határoz meg.

A Bank360.hu kalkulációi alapján ez az összeg a decemberi igénylőknek 10 millió forint igénylése esetén 2 450 250 forint lenne, a januárban szerződők azonban már 2 643 300 forintos büntetésre számíthatnak, amit az öt év letelte után egy összegben kell befizetni az államkincstárnak.

Azok jártak legjobban, akik két éve vették fel a babavárót

Ez az összeg több százezer forinttal magasabb, mint néhány hónappal ezelőtt, legjobban viszont azok jártak, akik 2019 év végén vették fel a kamatmentes kölcsönt. Mivel ekkor a referenciakamat 1 százalék volt, a visszafizetendő kamattámogatás összege a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a másfél millió forintot sem érné el, mindössze 1 485 000 forint lenne. Azóta ez az érték két rövidebb periódust leszámítva folyamatosan emelkedik, így jutottunk el 2021 végére a közel 3 százalékos kamatig és a 2,6 millió forintos visszafizetendő kamattámogatásig.

Grafika: Bank360.hu

Az egy összegben történő visszafizetés után sem lesz könnyebb a házaspár helyzete, ugyanis a támogatás elvesztése után a törlesztés piaci kamatozás mellett folytatódik, a kamattámogatott időszakhoz képest azzal a különbséggel, hogy az aktuális referenciakamat 130 százalékához 5 százalékpontot kell hozzáadni. Mivel a babaváró hitel ötéves kamatperiódusú, a visszafizetés után érvényes referenciakamatot még nem ismerhetjük. Ha a jelenlegi referenciakamathoz közeli értékkel számolunk, akkor a havi törlesztőrészlet összege akár 32 ezer forinttal is drágulhat a kamattámogatott időszakhoz képest, ebben az esetben ugyanis már az 50 ezer forintos felső határ sem lesz érvényben.

Megéri várni az igényléssel?

A babaváró hitelt 2022. december 31-ig lehet igénybe venni, a jelenlegi információk alapján utána véget ér a program. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e várni néhány hónapot az igényléssel, bízva a referenciakamat esetleges csökkenésében. A következő hónapokban erre nem számítanak a Bank360.hu elemzői, sőt figyelembe véve Matolcsy György jegybankelnök 5 százalékos előrejelzését a 2022-es évre nézve, a következő egy-két hónapban akár 3 százalék feletti értékre is számítanak, ami tovább növelné a visszafizetendő összeget a támogatás elvesztése után.

hirdetés