Országszerte csapott be embereket egy internetes csaló

billentyűzet, számítástechnika, laptop, pc Illusztráció: Pixabay

Kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és 49 rendbeli szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt kezdeményezte a Szeghalmi Járási Ügyészség egy büntetett előéletű 33 éves csányi férfi letartóztatását, aki internetes csalásokat követett el.

A férfi az egyik közösségi portál apróhirdetési felületén a valós teljesítés szándéka nélkül eladásra hirdetett egy motorkerékpárt 90.000.-Ft-ért. A hirdetésre jelentkező szeghalmi nővel megállapodott az adásvételben, aki 2021. február 08-án a vételárból 30.000.-Ft-ot előlegként elutalt a férfi nevén lévő bankszámlára. Az utalást követően a motorkerékpárt nem adta át a vevőnek, illetőleg azt közölte vele, hogy az előleget nem kapta meg, ezt követően elérhetetlenné vált.

hirdetés

Ezen kívül a férfi számos más terméket is hirdetett a tényleges eladás szándéka nélkül: elektromos gitárt, modell autót és mozdonyt, akcióhős figurát, porcelán szobrot, gramofont, társasjátékot, dagasztógépet, régi szódásüveget, I. világháborús bajonettet, antik rádiót, régi típusú számítógépet, illetőleg többeket egy veterán magyar motorhoz való hátsó lámpával csapott be. Összesen 50 sértettet károsított meg országszerte egyenként 2.000.-Ft-tól 64.000.-Ft-ig terjedő kárt okozva a részükre.

A férfit 2021. augusztus 20-án a Mohácsi Rendőrkapitányság csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki; a személye ellen folyó büntetőeljárás ténye azonban a férfit nem tartotta vissza attól, hogy továbbra is hasonló jellegű bűncselekményeket kövessen el, a gyanúsítás napján, s az azt követő néhány napon belül is több sértettnek okozott kárt a megtévesztő hirdetéseken alapuló megállapodások útján. A kényszerintézkedés kezdeményezésére így a bűnismétlés ténye és annak jövőbeni veszélye miatt került sor. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.