Újraszentelték a felújított evangélikus kistemplomot Békéscsabán

evangélikus Fotó: Herczeg Tamás hivatalos oldala

Ékszerdobozként újult meg a békéscsabai evangélikus kis- és nagytemplom, amelyre az egyetemes evangélikus egyház is büszke lehet – mondta Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap a békési megyeszékhelyen.

Semjén Zsolt a felújított evangélikus kistemplom felszentelési ünnepi istentiszteletén hangsúlyozta, minden templom szentelése “nagy öröm”, egyúttal kiállás a keresztény civilizáció mellett is. Ezért újított meg a kormány 2010 óta háromezer templomot és épített közel kétszázat a Kárpát-medencében – tette hozzá. Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki azért, hogy az evangélikus egyház sok közfeladatot vesz át az államtól: oktatási és gyerekjóléti, valamint szociális intézményeket is működtet – írja az MTI.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a kistemplom “alapja Békéscsaba mai létezésének”, a helyi azonosságtudatnak. Mint hivatalos oldalán is írja, alapja a településnek lelki értelemben, és alapja Békéscsaba fejlődésének, a mai létezésének. A kereszténységbe vetett erős hittel épült meg ez a templom, amely 276 éve szolgálja a békéscsabai közösséget. És remélhetőleg még nagyon sokáig állni fog. Ehhez nem kell más, csak erős evangélikus közösség, amely élteti ezt a templomot. Az ünnepi istentiszteletet Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke celebrálta.

A 276 éves evangélikus kistemplomot 691 millió forint kormányzati támogatásból újították fel. Ezt a hívek több mint négymilliós adománya egészített ki. Cserélték a tetőt, a nyílászárókat, szigetelték az épületet, a vakolatot kívül-belül felújították, korszerűsítették a villamos rendszert. Megújult továbbá a szószék, az oltár és az orgona is; emellett a templom környezete és kertje is. Napelemes kiserőművet helyeztek el rá, amely biztosítja a templom és a gyülekezeti ház energiaszükségét.

evangélikus
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Békéscsabán a Reformáció 500 program keretében 2018-ban mintegy 900 millió forintból megújulhatott az evangélikus kistemplommal szemben álló nagytemplom – Kelet-Közép Európa legnagyobb evangélikus Istenháza -, a jaminai városrész evangélikus temploma és az egyház ifjúsági központja is.

A törökdúlás során elnéptelenedett vidékre 1718-ban költöztek a Felvidékről szlovák evangélikusok, akik vallásszabadságot és földet kaptak. A Csabai házak almanachja című kötet írása szerint a békéscsabai evangélikus kistemplom 1745-ben épült fel idősebb Tessedik Sámuel lelkész tevékenységének köszönhetően. Ez volt az első téglából épült evangélikus istenháza a Tiszántúlon a törökök kiűzését követően.

1773-ban bővítették két oldalszárnnyal, 40 méter magas tornya – ahol három harang található – 1783-ban épülhetett meg. Egy idő után azonban a kistemplom a bővítés ellenére sem tudta kiszolgálni a növekvő közösség igényeit. Ezért megvásárolták a templomukkal szemközti telkeket, és 1807-ben kezdték el építeni a Nagytemplomot. A hagyományosan evangélikus Békéscsabán napjainkban több mint tízezres evangélikus közösség él.