NNK: megkezdődött a pollenszezon

pollenszezon, keresőképtelenség, influenza Fotó: Pixabay

Az évszakhoz képest szokatlan meleg időjárás hatására elindult a pollenszezon. Az év első napjaiban országszerte több helyen megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint “koncentrációjuk jellemzően alacsony, azonban a mogyoró pollenterhelése helyenként már az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérheti”. A meteorológiai előrejelzés alapján az elkövetkező napokban még marad az enyhe időjárás. Így a pollenterhelés többfelé elérheti a közepes szintet – hívták fel a figyelmet.

hirdetés

Hozzátették: a hétvége felé várható lehűlés hatására átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés, és alacsony tartományban maradhat. Azonban az újabb felmelegedés hatására a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása ismét erősödhet.

Kiemelten fontos, hogy a pollenre érzékenyek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére, amiben segítheti őket az NNK naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása – közölték.

Forrás: MTI

hirdetés