Az EU Magyarországnak is biztosít forrást az egészségügyi szükséghelyzet kezelésére

koronavírus, Magyarországnak

Az Európai Unió szolidaritási alapjából 385,5 millió eurót (mintegy 138,8 milliárd forint) biztosít húsz országnak – köztük Magyarországnak – a koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzet kezelésére – közölte az Európai Bizottság szerdán.

hirdetés

A közlemény szerint 17 tagállam és 3 tagjelölt ország kért támogatást az Európai Unió szolidaritási alapjából. Ezek Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország, valamint Albánia, Montenegró és Szerbia. A pénzügyi támogatás orvosi segítségnyújtásra, oltóanyagok beszerzésére és beadására, egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök vásárlására érkezik. Illetve egészségügyi ellátási költségekre, laboratóriumi elemzésekre, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra. Valamint a betegségek terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedésekre használható fel.

Az uniós bizottság közleménye Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztost idézi. Hangsúlyozta: a világjárvány kezdete óta az EU nyugat-balkáni partnerei mellett áll, elkötelezetten támogatja a régiót a koronavírus elleni küzdelemben. Lehetőség szerint ugyanazokat a segítségnyújtási mechanizmusokat teszi elérhetővé számára is, amelyeket a tagállamok is igénybe vehetnek – közölte. A bizottsági tájékoztatás szerint a segítséget kérő tagjelölt országok közül Albánia és Montenegró már 2021 végén megkapta a pénzügyi támogatást. Míg Szerbia esetében folyamatban van a hatáskör-átruházási megállapodás aláírása. A támogatás kifizetése várhatóan nem sokkal ezt követően teljesülhet – tették hozzá. A támogatást az teszi lehetővé, hogy 2020 márciusában az EU szolidaritási alapjának hatályát – éppen a világjárvány miatt – kiterjesztették a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is.

Forrás: MTI

hirdetés