Újabb adag gyorstesztet kapnak a háziorvosok

omikron, fertőzöttek, antigén, gyorstesztet Fotó: koronavirus.gov.hu

Újabb 340 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. Emellett ismét kapnak védőeszközöket is a háziorvosok (pl. sebészeti maszkokat, FFP2 maszkokat, gumikesztyűket, védőszemüvegeket, overálokat stb.). A jelenlegi fertőzések döntő részét az omikron variáns okozza, amely jellemzően felső légúti tüneteket okoz. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet – írja a koronavirus.gov.hu.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalon keresztül kapják meg a háziorvosok, és igényeiket folyamatosan jelezhetik a megyei kormányhivatalok felé. A háziorvosok és házi gyermekorvosok az elmúlt időszakban több mint 1,3 millió gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket.

hirdetés

A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Az omikron esetében gyakoriak a náthaszerű, felső légúti tünetek. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy statikus PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre.

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén ideje immár 7 nap. Amennyiben a tünetek súlyosabbak, akkor a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását.