Jászapáti Petrát kizárták az 1500 méter elődöntőjében

Jászapáti Petra

A vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petrát szabálytalan előzés miatt kizárták a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számának elődöntőjében a pekingi téli olimpián szerdán.

A 22 indulót három futamba sorolták, mindegyikből az első kettő, valamint a leggyorsabb harmadik került az A, majd a további hét legjobb a B döntőbe. Az 500 méteren hetedik és 1000-en nyolcadik Jászapáti a Pekingben már két aranyat (1000 méter, női váltó) begyűjtött holland Suzanne Schultinggal, az 1000-en bronzérmes belga Hanne Desmet-vel, az olasz Cynthia Mascittóval, az 1000-en negyedik amerikai Kristen Santosszal, a cseh Michaela Hruzovával és a japán Kikucsi Szumirével futott.

hirdetés

A szegedi versenyző a táv elején a mezőny végére sorolt be, majd egy-egy előzéssel az ötödik pozícióba jött fel. Ám amikor gyorsult a tempó és ő maga is ritmust váltott, úgy előzött a harmadik helyre, hogy közben a kanyar előtt ütközött Santossal, és ezért – noha harmadiknak jött be – kizárták. A címvédő dél-koreai Csoj Min Dzsong 2:16.831 perccel olimpiai csúcsot ért el a harmadik, utolsó elődöntőben.

A negyeddöntőben Kónya Zsófiát is kizárták. A pekingi női versenyen először van magyar főbíró Pádár Beáta személyében. A férfi váltó – amely négy éve megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét – a B döntőben szerepel a hollandokkal és a japánokkal, így – ha nincs kizárás a fináléban – legfeljebb hatodik lehet.

Kép: Peking, 2022. február 16. Jászapáti Petra (j) és a kínai Csang Csü-ting a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

MTI