Elkezdődött az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet nővérszállójának felújítása

nővérszálló felújítás Orosházán

Várhatóan 2023 elejére készül el a teljes belső felújítás az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Október 6. utcai nővérszállóján.

hirdetés

A beruházás célja a barátságos, családbarát lakókörnyezet létrehozása, a kórházban dolgozó szakdolgozók, gyakorlatot teljesítő orvostanhallgatók életkörülményeinek javulása, ami kiemelten fontos a nyugodt és stabil munkához. „Több mint 10,5 milliárd forintból újul meg 13 nővérszálló, négy helyszínen pedig új szállók épülnek” – jelentette be sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere március 1-jén Budapesten.

hirdetés

Kásler Miklós közölte, 15 megyei és egy városi kórházban lesznek fejlesztések, négy helyszínen – Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Nyíregyházán – zöldmezős beruházással alakítanak ki nővérszállót, 13 helyszínen – például Orosházán – felújítják, bővítik, korszerűsítik az épületeket. „A nővérszállók korszerűsítésére, illetve építésére az európai uniós támogatás mellett 506 millió forint hazai forrás jutott” – tette hozzá a miniszter.

nővérszálló felújítás Orosházán

Kásler kiemelte, a kormány törekszik az egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére is, ezért 3,7 milliárd forintot fordít 31 kórházban napelemes rendszerek kiépítésére, a fűtés-hűtés korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére. A miniszter kitért arra, hogy 2010 és 2022 között az ápolónők fizetése – több ütemben – átlagosan körülbelül háromszorosára emelkedett. Az emelés utolsó lépcsője – amely 85 ezer ápolónőt érint – idén január elsején lépett hatályba. A kormány több módon támogatja az ápolónői pályát választókat is: a középiskolás tanulók havi 40 ezer forintot, az ápolói mesterképzésben tanulók pedig fél év alatt 640 ezer forintot is kaphatnak – ismertette Kásler Miklós.

Egészségügyi fejlesztések az orosházi térségben

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Békés megye 4. számú választókerületének fideszes jelöltje elmondta, az orosházi nővérszálló felújítása mintegy 350 millió forintból valósul meg. „Nemcsak az épület újul meg, hanem a beruházás során minden szinten 8-ról 9-re nő a szobaszám, így 85 helyett 90 embert tudnak majd elszállásolni benne. Az államtitkár szólt arról is, hogy a Magyar Falu Programban komoly egészségügyi fejlesztések történtek a térségben, orvosi eszközök beszerzésére 15 pályázaton több mint 40 millió forintot nyertek, 160 millió forint értékben pedig hat településen kaptak pénzt az orvosi rendelők felújítására.”

Javulnak a kórházi dolgozók életkörülményei

Az orosházi kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő hangsúlyozta, a modern egészségügy nem képzelhető el képzett egészségügyi szakdolgozók nélkül, de emellett fontos, hogy a kollégák munka- és életkörülményei is megfelelőek legyenek. „A beruházás elkészülte után jelentősen javulnak majd a lakhatási körülmények a nővérszállón. A munkaterületet 2022. február 1-jén adtuk át a kivitelezőnek, a befejezés várhatóan 1 évet vesz igénybe. A bent lakók többsége a felújítás idejére önerőből megoldotta a lakhatást. Azoknak, akik ezt nem tudták megoldani, a kórház az orosházi önkormányzattal karöltve nyújtott segítséget bérelhető önkormányzati ingatlanok felajánlásával. Itt is szeretném megköszönni polgármester úr és a képviselő-testület tagjainak pozitív, segítőkész hozzáállását, a lakóknak pedig a türelmet és a megértést” – fogalmaz dr. Duray Gergő.

Teljesen új szobák, megújuló közös helyiségek

Az orosházi, Október 6. utcai nővérszálló épületének külső modernizálása, energetikai felújítása már 2017-ben elkészült, most a belső megújuláson van a sor. Az Európai Unió és a magyar állam által biztosított forrásból sokrétű fejlesztés valósul meg. Az 1978-ban épült 5 szintes épületben szintenként közös konyha és ebédlő van, a földszinten társalgó és mosókonyha, valamint külön kerékpártároló található. Ezek mellett megvalósul a lakószobák és a konyhák teljeskörű felújítása, korszerűsítése, modernizálják az épület villamos- és vízhálózatát, kicserélik a liftet és kiépítik a tűzjelző hálózatot. Újra cserélik a közös helyiségek burkolatait és a bejárati ajtókat, a belső, elavult világítást LED-es lámpák váltják majd, és megvalósul az épület teljes belső festése és mázolása is.

Közösségi tér a kórházi dolgozóknak

Az épülethez tartozik az egykori birkózó terem is, amit a kórház hosszabb távon az egészségfejlesztési irodán keresztül közösségi térként kíván hasznosítani. A terem közös helyiségeiben, az öltözőkben, zuhanyzókban elkészül a burkolatok cseréje, a teremben pedig a régi padlóburkolat eltávolítása után sportpadlót terítenek le.

Forrás: Melega Krisztián; MTI

hirdetés