Pánikhangulat uralkodott el a benzinkutakon Békésben is

benzinkút, pánik Fotó: Körös Hírcentrum

Pánikhangulat uralkodott el a benzinkutakon szerdán, miután péntekre újabb nagykereskedelmi üzemanyagár emelést vetítettek elő. A benzin ára bruttó 46 forinttal emelkedik, a gázolaj ára pedig bruttó 77 forinttal változik. Ha nem lennének hatósági árak, akkor a benzinért 640 forintot, a gázolajért pedig 717 forintot kellene fizetnünk literenként.

hirdetés

Ezzel egy időben Romániában egyes benzinkutaknál nagyot emelkedett a hajtóanyagok ára. A korábbi hét és nyolc lej (535 – 612 forint) közötti üzemanyagárról hirtelen 10-11 lejre (765 – 841 forint) emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

hirdetés

Az áremelés híre futótűzként terjedt el a közösségi portálokon, majd az internetes sajtóban is. A délutáni, esti órákban több száz méteres sorok alakultak ki a töltőállomásoknál Romániában, és egyes autósok nemcsak a gépkocsik üzemanyagtankját töltötték tele, hanem a csomagtartóba helyezett tartályokba is tankoltak az MTI szerint.

Az üzemanyag-felvásárlási láz Békéscsabán és Gyulán is tapasztalható volt, ezt több helyi Facebook csoportban taglalták. Portálunk szerda este ellátogatott a gyulai Shell töltőállomásra, ahol azt az információt kaptuk, hogy több román rendszámmal ellátott személyautó és kamion is érkezett a nap folyamát. A forgalom jelentősen megemelkedett, ugyanakkor az üzemanyagellátásban mindez nem okozott fennakadást.

benzinkút, pánik
Fotó: Körös Hírcentrum

A békéscsabai Lukoil benzinkutat is meglátogattuk 21 óra körül és ha már ott voltunk, tankoltunk is. Körülbelül 10 percet kellett várnunk, mire sorra kerültünk. Top Diesel már nem volt, csak a Top Extra Diesel-ből tudtunk vételezni. Információink szerint a fennakadás átmeneti, csütörtökön a reggeli órákban újabb szállítmány érkezik. Benzinellátás tekintetében nem volt probléma.

benzinkút, pánik
Fotó: Körös Hírcentrum

Ellátogattunk a békéscsabai OMV és MOL kutakra is (azokra, amelyek a normál nyitva tartási idő alatt még nyitva voltak). Itt szintén megnövekedett forgalomról számoltak be, ám fennakadás nem volt, mindenkit ki tudtak szolgálni.

benzinkút, pánik
Fotó: Körös Hírcentrum

Szerda este a Mol az MTI-vel azt közölte: Magyarország kőolajellátása zavartalan, a Mol készletei és finomítói kapacitása elegendő ahhoz, hogy az ország üzemanyagigényét lefedje. A Mol a megnövekedett fogyasztói igények ellenére is ki tudja szolgálni a hazai autósokat, hiszen jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot. A vállalat készletei és termelése stabil bázist ad ahhoz, hogy zavartalan legyen az ellátás.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a Mol a jelenlegi helyzetben is képes ellátni az országot üzemanyaggal. Viszont szükséges kiemelni, hogy a töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt: egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol

– idézte a közlemény Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

hirdetés