Aktív kikapcsolódás, szemléletformálás és közös időtöltés a cél

Illyés Sándor Fotó: Körös Hírcentrum

A sajátos nevelési igényű és a többségi integrációban tanuló fiatalok közös nyári táborozását valósítaná meg a Dr. Illyés Sándor EGYMI és az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület a Richter Anna Díj támogatásából.

hirdetés

A Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a köznevelés minden feladatát ellátja – árulta el Aléné Kucsera Andrea intézményvezető. Sajátos nevelési igényű gyermekek tartoznak kizárólag a célcsoportba, azok a fiatalok, akik a többségi integrációban nehezebben vagy egyáltalán nem haladnának. Az intézménybe szakértői bizottság kijelölése által kerülnek a gyerekek, illetve a szülők beleegyezésével, vagy éppen kérésére, a bizottság döntésével.

hirdetés

A székhely Békésen van, azonban van egy tagintézményük Magyarbánhegyesen is. Kollégiumi ellátás is működik mindkét településen, ahol ugyancsak már óvodás kortól fogadják a gyerekeket, ha szükséges. Nem körzeti iskolaként az ország bármely pontjáról vehetnek fel tanulót, ezért elengedhetetlen a kollégium. Fenntartójuk, a Gyulai Tankerületi Központ működési területén ellátnak még ezen felül utazó gyógypedagógiai szolgálatot is. Ez a lehetőség a többségi integrációban tanuló sajátos nevelési igényű diákoknak segít a fejlődésben.

A tanulók fejlesztésében egy színfoltként megjelent az állatasszisztált terápia. 2020 óta segítenek terápiás kutyák az intézményben, egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Az Aktív Mancsok Egyesület tagjai Gulyás Bianka vezetésével már több csoport munkájában is részt vesznek, mikor éppen hol van szükség a plusz mancsokra.

Jelenleg a Richter Anna Díjra pályázik az intézmény és az egyesület, a pedagógusok kategóriában. A Kutyajó móka programja, ha nyer, lehetőséget ad majd arra, hogy nyári tábort szervezzenek azoknak a sajátos nevelési igényű gyerekeknek, akiknek nincs egyéb módjuk a szünidőben közösségben lenni. Emellett a többségi integrációban tanuló fiatalok érzékenyítése is megtörténne, ugyanis ők is részesei lennének a tábornak. A részletekről itt olvashatnak bővebben.

A teljes interjút pedig itt hallhatják:

hirdetés