Műanyagot lebontó tengeri gombát fedeztek fel

tengeri Illusztráció: Pixabay

A kínai tudósok által talált tengeri gomba hatására nagyjából négy hónap alatt bomlik le a műanyag.

hirdetés

Rendkívül hatékonyan bontja le a polietilént és más műanyagokat az a tengeri gombafaj, amit a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. A kínai kutatócsapat 2016 óta több mint ezerféle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből. És az egyik mintán találták a műanyagfaló tengeri gombafajt, amelynek hatására a műanyag hozzávetőlegesen 4 hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik. Egyes műanyagféléket két hét alatt képes lebontani.

hirdetés

Az is bebizonyosodott, hogy a gomba 95 százalékos hatékonysággal is lebonthatja a műanyagot és ártalmatlan a környzetre. A kutatócsapat laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását. Ennek eredményeképpen azt is elérték, hogy egyes műanyagféléket két hét alatt apró darabjaira bontson.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe és óceánokba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára – írja az MTI.

hirdetés