Két vállalkozót is átvert egy orosházi férfi

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Az Orosházi Járási Ügyészség 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és 2 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 32 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, orosházi illetőségű, de nagyszénási tartózkodási helyű férfival szemben, aki mérlegek hitelesítésével összefüggésben két vállalkozót is átvert.

A férfi 2021. elején anyagilag meg volt szorulva, és csekély összegű jövedelme mellett a megélhetését bűncselekmények elkövetése útján biztosította. 2021 januárjában megjelent Szarvason, egy savanyúság és füstölt húsáru eladásával foglalkozó üzletben, és a tulajdonosnőtől a felől puhatolózott, hogy az üzletben használt mérleg hitelesítve van-e. A férfi felajánlotta a sértettnek, hogy a mérleg hitelesítését helyben, az üzletben elvégzi, és a sértettnek nem kell emiatt Békéscsabára utaznia. A sértettnek a helyben történő mérleghitelesítés megfelelt volna, mivel már korábban telefonon kérte is ezt egy békéscsabai mérleghitelesítéssel foglalkozó cégtől.

hirdetés

A férfi 2021. január 22-én újra megjelent az üzletben, és magát a békéscsabai cég munkatársának kiadva a sértett mérlegét a hitelesítés ürügyével megvizsgálta. Közben elkérte a korábbi hitelesítési bizonyítványt, azt elvitte, majd egy óra múlva visszament a sértett üzletébe, visszaadta az előző hitelesítési bizonyítványt, továbbá átadott a sértettnek egy általa kézzel kitöltött valótlan tartalmú hitelesítési bizonyítványt, amelyen a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal fejléce, bélyegzője, továbbá egy mértékhitelesítő neve és bélyegzője szerepelt.

A férfi a hamis hitelesítési bizonyítvány átadását követően közölte a sértettel, hogy a hitelességet igazoló matricát Békéscsabáról postai úton fogja megkapni, és a hitelesítésért 6.000.-Ft-ot kért el a sértettől. A férfi valójában nem volt alkalmazottja a békéscsabai cégnek, részére sem ez a cég, sem a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal nem adott megbízást mérleghitelesítési tevékenység végzésére. A sértett 2021 márciusában telefonon érdeklődött a békéscsabai cégnél, hogy a hitelességet igazoló matricát mikor fogja megkapni, ekkor értesült arról, hogy becsapták. Az okozott kár nem térült meg, a sértett a büntetőeljárás során kérte a részére okozott kárt megtérítését. A férfi ugyanilyen ürüggyel csapott be egy tótkomlósi ABC üzletet üzemeltető vállalkozót is 4800.-Ft kárt okozva a részére; ez a vállalkozó nem kérte kárának megtérítését.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett kárának megtérítésére, illetőleg a másik sértett részére okozott kár erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész.