Magyar alelnököt választott az Európai Újságírók Szövetsége

Magyar alelnököt választott az Európai Újságírók Szövetsége

Az Európai Újságírók Szövetsége (EJ) Temesváron megtartott tisztújító közgyűlésén alelnökké választotta Radetzky Andrást, a Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettesét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusát.

Az EJ nonprofit szervezet, 1962-es alapítása óta a sajtószabadság és a közös európai eszme iránt elkötelezett független újságírók és médiaszemélyiségek hálózata. A magyar szakember 2006-ban csatlakozott a nemzetközi szervezethez.

hirdetés

A szövetség a II. világháború utáni Európa három meghatározó kereszténydemokrata politikusa, Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi és Robert Schuman által vízionált közös Európa gondolatának következetes képviselője. Alapszabályában rögzíti, hogy a szabad és befolyásmentes sajtó és társadalmi nyilvánosság olyan közös európai eszme, amely a nemzeti értékeket megtartva átível a határokon.

Radetzky András 1993 óta dolgozik a médiában, 1994 és 2018 között a Fehérvár Rádió alapítótulajdonosa volt, 2011-ben lett a Magyar Katolikus Rádió szakmai vezetője. Korábban három cikluson keresztül volt a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke, hat éven át a Magyar Public Relations Szövetség elnökségi tagja. 2004 óta tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetében.

Fennállása során a szövetség először választott soraiból közép-kelet-európai elnököt Felicia Ristea személyében, aki a román közszolgálati rádió munkatársa, a temesvári egyetemen pedig újságírást és idegen nyelveket tanít. A közgyűlésen tiszteletbeli elnökké választották Paolo Magagnottit, aki tizenhat éven keresztül állt az európai újságírók élén. Radetzky András mellett szintén alelnök lett a bolgár Vassil Sotirov újságíró, valamint egy német médiaszakember, Ralph Schneider.

Fotón: Paolo Magagnotti (b) elnök, Pehi Barbara (b2) alelnök, Maria Romana De Gasperi, Alcide De Gasperi néhai olasz miniszterelnök lánya (j2) és Radetzky András az Európai Újságírók Szövetségének (EJ) budapesti közgyűlésén 2015-ben. Fotót készítette: EJ/Lambert Attila

hirdetés