Németországban egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz mennyisége

kék hír, rendőrség, emberölési kísérlet

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz földgáz mennyisége, de a kiesést sikerült pótolni, és az ellátás biztosított – közölte szerdán az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur).

hirdetés

A hatóság az orosz gáztranzit ukrajnai csökkenésével kapcsolatban napi jelentésében kiemelte, hogy az előző, keddi adatokhoz képest “jó 25 százalékkal” kevesebb gáz haladt át a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson, ahol megérkezik Németországba az Ukrajnán keresztül szállított orosz földgáz. A kiesést pótolták más forrásból, főleg a norvégiai és a hollandiai import növelésével. A földgázellátás “stabil, az ellátás biztonsága továbbra is garantált”, és a nagykereskedelmi árakban nem tapasztalható számottevő emelkedés – írták.

hirdetés

Németországba az Ukrajna-Szlovákia-Csehország és a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon érkezik orosz földgáz, valamint közvetlenül, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat-1 vezetéken. A legfontosabb az Északi Áramlat-1, amelyen naponta átlagosan 1800 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik, míg Waidhausnál – vagyis az ukrán tranzit esetében – napi 600 GWh körül van ez az érték.

Az ukrán tranzit korlátozásával kapcsolatban az egyik legtekintélyesebb német ágazati elemző, Claudia Kemfert, a berlini DIW gazdaságkutató intézet energia-, és közlekedésügyi és környezetvédelmi osztályának vezetője szerdán az intézet honlapján közölt állásfoglalásában kiemelte: “csak idő kérdése volt”, hogy Ukrajna a háború miatt korlátozza az Európába irányuló orosz gáztranzitot. Ennek hatására mintegy harmadával csökken az európai orosz gázimport, de az ellátás így is biztosítható a “beszerzések diverzifikálásával”, új források bevonásával – írta az elemző. Hozzátette, hogy a tél végével csökken a földgáz iránti kereslet, így Európában és Németországban nem várhatók ellátási nehézségek, és a tározókat fel lehet tölteni a következő télig.

Az viszont várható, hogy a földgáz tovább drágul, ami tovább növeli a lakosság terheit – húzta alá a DIW szakértője, aki szerint az államnak a drágulás miatt a fűtési költség egy részének átvállalásával támogatnia kell a leginkább rászorulókat, az alacsony jövedelmű rétegeket. Németországban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után. A Bundesnetzagentur szerdai jelentése szerint a tározók töltöttsége 38,77 százalékos, jóval meghaladja a 2015, 2017, 2018 és 2021 azonos időszakában regisztrált értéket.

MTI

hirdetés