Békés megyében a tűzgyújtási tilalom elrendelése óta több mint harminc tűzesethez vonultak a beavatkozók

Fotó: Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (illusztráció)

Június 22-én 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe Békés megyében. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a nyári, csapadékszegény időszakok során óhatatlanul megemelkedik a szabad területi tüzek száma. Békés megyében a tűzgyújtási tilalom elrendelése óta több mint harminc kisebb-nagyobb ilyen tűzesethez vonultak a beavatkozók. A tűzzel érintett területek nagysága meghaladta a kétszáz hektárt, ami megközelítőleg háromszáz focipálya méretének felelne meg, amelynek jelentős részét értékes gabonatáblák és természetvédelmi területek alkották.

hirdetés

Az időjárás továbbra is kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának, hiszen jelenleg is hőségriasztás van elrendelve. A száraz és rendkívül meleg idő miatt továbbra is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. A hírekben napi rendszerességgel megjelenő szabadtéri tüzek különösen érzékenyen érintik a mezőgazdaságot, ezen belül is a betakarítási, aratási munkákat, amikor is a terménnyel (főleg gabonafélékkel, kukoricával, napraforgóval) könnyen éghető, száraz állapotában dolgoznak nagy teljesítményű erőgépekkel.

A gépekből kicsapódó szikra, a belső égésű motorok külső felületének magas hőmérséklete, illetve az egyes gépelemek súrlódásából származó hő mind-mind gyújtóforrás, az ebből fakadó veszéllyel számolni kell a mezőgazdasági munkálatok során. További rizikót jelentenek a helyszínen jelenlevő nagy mennyiségű éghető folyadékok (üzemanyag), veszélyes anyagok, készítmények (műtrágya, permetezőszer).

Az ilyen tűzeseteket megelőzendő a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több helyszínen szervezett már konferenciákat, szakmai fórumokat a mezőgazdasági betakarításban részt vevő gazdálkodók, valamint a velük kapcsolatban álló hivatalok, szakmai szervezetek részére, sőt szakembereink heti rendszerességgel részt vettek az aratási koordinációs bizottság ülésein is.

A cél az, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az aratás tűzvédelmi kockázatait, a tűzoltóságok helyi kapacitását, az ide tartozó tűzvizsgálati eljárások tapasztalatait, a statisztikai adatokat, a vonatkozó jogszabályokat, a megelőzés (az erőgépek ellenőrzése és karbantartása) fontosságát és lehetőségeit.

Bár a tűzgyújtási tilalom az erdőterületekre, a fásításokra és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokra (a felsorolt területeken található tűzrakó helyekre is), a vasút és közút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre vonatkozik, de a tilalom elrendelése és országos szintű fenntartása a száraz, tűzveszélyes időszak miatt a mezőgazdaság felé is jelzésértékkel bír.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu, vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

hirdetés