Hidegfront és zivatarok vetnek véget a melegnek

hőség, Záporok, legmagasabb, kánikula, 30, augusztus, időjárás, napsütés, nyár, hőség, melegebb Fotó: Pixabay

Csütörtökön tetőzik a meleg, de délutántól zivatarok, estétől egy hidegfront hoz hűsítést az Időkép előrejelzése szerint.

Mint írják, csütörtökön lesz a hét legmelegebb napja, de nem épp verőfényes napsütés lesz jellemző. Egy meleg, nedves szállítószalag húzódik fölénk, mely a közeledő hidegfront előterében az így létrejövő labilitással jó táptalajt biztosít a délutáni zivatarok kialakulásához.

hirdetés

A hidegfront csak este érkezik nyugat felől, így a zivatarok két hullámban alakulhatnak ki. Kezdetben a középső tájakon, illetve délnyugaton és északon várhatók a hevesebb események.

A zivatarokat felhőszakadás, apró szemű jégeső, viharos széllökések is kísérhetik. A délután második felében a fronthoz kapcsolódóan a nyugati határ közelében robbanhat be a légkör, ahol akár zivatarlánc is kialakulhat. Ezek a viharok az esti órákban a középső és éjjelre a keleti tájakat is elérhetik.

Pénteken a hidegfront hátoldalára kerülünk, de még többfelé lehet esős az idő. A maximumok visszaesnek, a csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között alakulhat.