„Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán

„Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán Fotó: Körös Hírcentrum

A József Dezső Alkotótábor Egyesület tagjainak festményeiből, „Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán a Tájvízházban.

hirdetés

Marosán Róza az Egyesület elnöke Holecz Magdolnát a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesét kérte fel a kiállítás megnyitására. Holecz Magdolna elmondta, az Egyesület a jövő évben ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját. A jelenlegi kiállításon összesen 66 festmény látható, ez azt bizonyítja, hogy nagyon tevékeny időszakot tudhatnak maguk mögött az alkotók.

hirdetés

Az egyesület tagjai az alkotás során rengeteg pozitív élményben részesülnek, amely azonban nem öncélú, hiszen időt és fáradtságot nem kímélve állították össze ezt a tárlatot, így mindenki más is kaphat abból a szépségből és nyugalomból, amelyben alkotás során ők részesülnek. Korábban már több helyen rendeztek kiállítást, de ilyen magas alkotói részvétellel még sosem.

A megnyitó beszédet követően a József Dezső Alkotótábor Egyesület nevében Kondorosiné Ökrös Julianna és Marosán Róza átvették a Tájvízház jelképes kulcsát, mint stafétát, amelyet Győri Lajos ötletgazda készített. A Marosán Róza elnökasszonnyal készített interjúban elhangzott, hogy az Egyesület eredetileg szakkörként indult Máriafalván az Almássy Kálmánné téren lévő épületben, alapítója Ócsai László, elnöke Alt Norbert volt. Egyesületként 2008. óta működnek.

A mostani tárlaton 21 tagból 17-en állították ki képeiket. Az idén minden hónapban volt kiállítás Gyulán, illetve Badacsonyban szerveztek festőtábort. Jövőre a 15 éves évforduló alkalmából terveznek egy kiállítást, amelyen a festmények mellett a régi újságcikkekből, képekből, riportokból készített tabló is látható lesz. Az Egyesület – amelynek a Művelődési Ház biztosít ingyenesen helyet – tagjai – főleg gyulai lakosok, de vannak vidékiek is – nem festőművészek, hanem autodidakta módon képezik magukat, így például részt vettek a Novák Attila művésztanár által szervezett alkotótáborokban Békéscsabán, Gyomaendrődön, Békésszentandráson.

Az elnökasszony beszélt egy kicsit önmagáról is. Elmondta, hogy a festészet iránti szeretete már gyermekkorában is megvolt, felnőttként a munka, a család, gyerekek körüli elfoglaltságok miatt nem volt lehetősége az alkotásra, de örül, hogy nyugdíjasként tud időt szentelni rá. Mint mondta, természetéből adódóan a vidámabb, színesebb képeket szereti, és ez meglátszik a festményein is, amelyek főleg tájképek folyókról, tengerről, de csendéletet, virágos képeket is szívesen fest.

A rendezvényen a Szívhangoló együttes szórakoztatta a vendégeket zenéjükkel, Puskás Zsófia pedig verset mondott. A megnyitó eseményeket követően minden alkotó bemutatta művét a látogatóknak. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg.

„Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán
„Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán
„Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán
„Fények, árnyékok, impressziók” címmel nyílt kiállítás Gyulán

hirdetés