Javában zajlik a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság irodaépületeinek energetikai korszerűsítése

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú felhívására sikeres pályázatot nyújtott be. A Támogató Miniszterelnökség Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságot, mint kedvezményezettet 402,33 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesítette.  A 412,96 millió forint összköltségvetésű projekt az igazgatóság négy irodaépületének energetikai korszerűsítését fedezi.

A korszerűsítés alá vont négy épület és az építési helyszínek a következők: Központi Székház – Gyula, Városház u. 26., Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat – Gyula, Nagyváradi út 59/B., Szarvasi Szakaszmérnökség – Szarvas, Körös u. 1., Szeghalmi Szakaszmérnökség – Szeghalom, Széchenyi u. 60.

hirdetés
Központi székház Megyeház utcai homlokzata
Központi székház udvari homlokzata

A projekt célkitűzése, hogy igazgatósági szinten csökkenjen az elsődleges energiafogyasztás (a gáz- és a villamosenergia-felhasználás) és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint növekedjen a megújuló energiaforrásból előállított energia.

A fejlesztés kiterjed a négy irodaépület külső határoló szerkezeteinek, valamint a zárófödémeinek utólagos hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére és fűtésük korszerűsítésére. Napelemeket csak a Szarvasi és Szeghalmi Szakaszmérnökségekre telepítenek, ugyanis a Központi Székházon, valamint a gyulai telephelyen egy 2015-ben megvalósult pályázat során már elhelyezek egy-egy házi méretű napelemes kiserőművet.

A kivitelezés 2022. augusztus 16-án a munkaterület átadásával megkezdődött. A gyulai helyszíneken hőszigetelési munkák és nyílászárócserék folynak. Szeghalomban az építési vállalkozó elvégezte a fűtési rendszer korszerűsítését. Szarvason szeptember utolsó hetében indul a munka az építőanyagok leszállításával és az állványzat építésével.

A Támogatási Szerződés szerint a projekt fizikai befejezése 2023. november 30. A jelenlegi előrehaladást látva kijelenthető, hogy a befejezési időpont biztonsággal vállalható, a Vállalkozó tervei szerint azonban az építés már az idei évben befejeződhet. Az energetikai korszerűsítés kivitelezője a Békés-Vill Kft., műszaki ellenőre pedig a Kontroll-Centrum Kft.

A kedvezményezett Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a projekt megvalósulásához 10,63 millió forint önerőt biztosít.

Kiemelt kép: A Gyulai Szakaszmérnökség és a Műszaki Biztonsági Szolgálat épületének hőszigetelése