Az EP növelné az Ukrajnának juttatott katonai segítséget

Az Európai Parlament az Ukrajnának juttatott katonai segítség növelésére, és további szigorú szankciók elfogadására szólította fel az uniós tagállamokat és a többi országot – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 504 szavazattal, 26 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a kelet-ukrajnai Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megye jogellenes elcsatolását és az azt igazolni hivatott népszavazások eredményét semmisnek minősítették. A katonai támogatás növelésével kapcsolatban a képviselők arra kérték a bizonytalankodó tagállamokat, hogy vegyék ki méltányos részüket a katonai segítségnyújtásból, hiszen az – véleményük szerint – a háború lerövidítését szolgálja. Kijelentették: felelőtlenek az atomfegyverek bevetésére vonatkozó közelmúltbeli orosz fenyegetések, és arra szólították fel a tagállamokat és a nemzetközi partnereket, hogy dolgozzanak ki gyors és határozott válaszlépést arra az esetre, ha Oroszország nukleáris csapást mérne Ukrajnára.

hirdetés

“Oroszország minden arra irányuló kísérlete, hogy a megszállt területek elleni támadásokat Oroszország elleni támadásként, ezáltal nukleáris válaszreakció indokaként állítsa be, jogellenes és alaptalan” – fogalmaztak. A fenyegetés nem fogja visszatartani az Európai Uniót attól, hogy további segítséget nyújtson Ukrajnának az önvédelemhez – szögezték le. A képviselők elítélték az orosz katonai mozgósítást és azt, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek lakosait arra kényszerítik, hogy Oroszország fegyveres vagy kisegítő erőiben szolgáljanak.

Az Északi Áramlat csővezetékkel kapcsolatban megjegyezték: a sérülések bizonyítják, hogy mennyire veszélyes politika az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség növelése. Az állásfoglalás felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék elsődleges feladatként a létfontosságú európai infrastruktúra védelmét, növeljék annak külső támadásokkal szembeni védettségét, és továbbra is támogassák a kelet-európai és nyugat-balkáni partnerek ellenálló képességét. Végezetül nemzetközi törvényszék létrehozását kérték az Ukrajna elleni háborúban elkövetett bűntettekkel kapcsolatban. A képviselők a bíróságon Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ukrajnai háború kiterveléséért, elindításáért és végrehajtásáért felelősök és katonai tisztviselők és megbízottjaik ellen büntetőeljárást indítanának.

MTI