Orosz erők repülőgépről belelőttek egy civil konvojba Herszon megyében, halottak is vannak

Most vált ismertté az ukrán hatóságok számára, hogy még péntek reggel a dél-ukrajnai Herszon megyében egy orosz repülőgépről tüzet nyitottak menekülő civilek egy járműkonvojára, és a támadás következtében legalább öten meghaltak – hozta nyilvánosságra vasárnap Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az ombudsman szavai szerint az emberek járműveikkel sorban álltak a Dnyeper (Dnyipro) folyón lévő egyik pontonhídnál, hogy átkeljelek a balpartra. Andrij Kovanij, a Herszon megyei rendőrség sajtóreference a Szuszpilne televízió műsorában elmondta, hogy szemtanúk beszámolója szerint az emberek hallották egy repülőgép hangját a levegőben, és látták, ahogy megfordulva lövedékeket lő ki. Egy azonosítatlan lövedék, valószínűleg egy rakéta közvetlenül eltalált egy mikrobuszt, amelyben legalább öt ember meghalt és öt megsérült. Hozzátette, hogy az elhunytak és sebesültek számát még pontosítják.

Lubinec Telegram-üzenetében tájékoztatott arról is, hogy szombaton húsz civil vesztette életét és 68-an sérültek meg Ukrajna különböző régióiban orosz támadások következtében. A legtöbb áldozat – 12 halott és 50 sérült – a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében volt.

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében azt írta, hogy az orosz megszállók a Herszon megyei Nova Kahovkából átviszik hozzátartozóikat az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetre. Pénteken egy 12 mikrobuszból álló konvoj indult el Szevasztopolba – írták. Hozzátették, hogy hasonló helyzet figyelhető meg a luhanszki régióban, ahol az orosz erőkkel együttműködőket megkezdték Sztarobilszkből Luhanszkba evakuálni.

MTI