Interaktív és multimédiás támogató eszköz különdíjat nyert a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Euroguidance díj, különdíjat nyert a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keretén belül működő Euroguidance Magyarország Központ pályázatának célja, hogy jó gyakorlatokat gyűjtsön össze és fórumot biztosítson a pályatanácsadás során használt jó példák és eszközök népszerűsítésére.

Átvette a Euroguidance Pályatanácsadói Különdíjat a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési osztályvezetője. Mint előadásában hangsúlyozta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a kamarának számos pályaorientációs tevékenysége van. Egyebek mellett vetélkedőket szerveznek, diáknaptárt adnak nyolcadikosoknak, pályaorientációs tanácsadást biztosítanak továbbtanulás előtt álló általános iskolásoknak és szüleiknek, osztályfőnöki órákat tartanak a témában. Itt is és a nyertes kisfilmekben is elmondják, milyen hibákat érdemes kikerülni a pályaoreintációnál. A kisfilmekben jellegzetes gondolatokat gyűjtöttek össze, olyanokat, amilyenekkel minden pályaválasztás előtt álló fiatal, szülő és tanár találkozik vagy éppen maga ajánlj.

„Sokéves tapasztalattal pillanatok alatt össze lehetett szedni a sztereotípiákat” – kezdte Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. „Hányszor látjuk azt, hogy a szülő a gyermekeiben szeretné kiélni a meg nem valósult álmait és a fiatalnak azért kell jogásznak tanulnia, mert az apukájának, anyukájának erre nem volt lehetősége. A tanárok sokszor büszkén emlegetik, hogy az ő osztályukból senki nem ment szakképzésre. Ez mind szép és jó elképzelés, de vajon akkor ki áll a gyerek mellett, amikor az rájön, hogy nem ilyen lovat akart. Amikor rádöbben arra, hogy a gimnázium nem az ő világa, esetleg nem bírja, amikor kiderül, hogy a jogászképzés nem olyan könnyű, mint amilyennek képzelte.”

A kamara a pár perces videókban bemutatja az influenszert, akinek az élete azt sugallja, hogyan lehet semmi munkával sok pénzt keresni. Bemutatja az autószerelőt is, leszámol azokkal a tévhitekkel, hogy ez a munka nyakig olajos ruhával jár. Sokaknak fogalmuk sincs róla, mit csinál az ács, berzenkednek a női szabó szakmától, mert azt gondolják, naphosszat, éhbérért, egy levegőtlen teremben kell varrni, holott egyre nagyobb divat újra egyedi ruhát varratni.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának nem az Euroguidance pályatanácsadói különdíja az első, a Német-Magyar Kamaránál is nyertek már hasonló jelölést.

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara