Macron további fegyvereket ígért Kijevnek és felszólította Putyint, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

Emmanuel Macron francia államfő az ukrajnai háborúról és annak következményeiről adott élő tévéinterjújában szerda este felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy “térjen vissza a tárgyalóasztalhoz”, és megígérte, hogy Párizs újabb fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek.

“Jelenleg először is Vlagyimir Putyinnak abban kell hagynia a háborút, tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz” – mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban. Emmanuel Macron az interjúban elsősorban azt kifogásolta, hogy az orosz elnök a hadsereg megerősítésére mozgósítást rendelt el, és az elmúlt napok rakétatámadásaival “Európát is belehelyezte a háborúba”. Jelezte, hogy továbbra is beszélni kíván Vlagyimir Putyinnal “minden alkalommal, amikor az szükséges”. “Egy adott pillanatban, remélem, mielőbb, muszáj, hogy mindegyik fél visszatérjen a tárgyalóasztalhoz” – hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron, elismerve ugyanakkor, hogy “ez nem a következő hetekben lesz”.

hirdetés

Kiemelte, hogy a tárgyalás Kijev érdekében is áll, és megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. Elmondta, hogy eddig 15 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek. “Jelenleg azon dolgozunk, hogy további hat ágyút szállítsunk Dániával együtt” – mondta a francia elnök, miután a további hat CAESAR-t eredetileg a dán hadseregnek szánta Párizs. “Megpróbáljuk egyből az ukránoknak leszállítani őket” – jelezte az államfő.

A francia elnök az interjúban figyelmeztette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt arra, hogy “problémákkal” fogja magát szembe találni, ha még inkább elkötelezi magát Moszkva oldalán az ukrajnai háborúban. Emmanuel Macron a “konfliktus eszkalálódásának elkerülésére” szólított fel annak érdekében, hogy a harcok ne terjedjenek át Ukrajna szomszédos államaira, illetve annak megakadályozására, hogy Moszkva nukleáris vagy vegyi fegyvereket vessen be.

MTI