A Kaizen módszer volt a fókuszban az iparkamaránál tartott előadáson

Mátrai Norbert vezető tanácsadó és Csapó Szilárd vendégelőadó

Kaizen™ Stratégia címmel jelent meg Maszaaki Imai legújabb könyve magyarul. A módszerről beszélt Mátrai Norbert, a Kaizen Institute Hungary Kft. vezető tanácsadója Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál tartott előadásán.

A globális Kaizen Intézetet 1985-ben alapította az üzleti guru, Maszaaki Imai. A Kaizen a folyamatos fejlődés szemléletét tűzte ki célul. Az első könyv 1985-ben jelent meg és mutatta meg a japán vezetéstechnikai ismereteket, amelyek azóta az egész világban ismertek LEAN vagy Kaizen néven. A második könyv, a Gemba Kaizen a Kaizen elvek gyakorlati megvalósítását mutatja be. A harmadik, idén megjelent életműkönyv vezetőknek, döntéshozóknak, cégtulajdonosoknak szól és különösen időszerű, hiszen manapság a cégek pénzügyi eredményességét olyan tényezők befolyásolják, amelyekre nincs ráhatásuk, mégis van megoldás.

hirdetés

„A működési hatékonyságunk a mi kezünkben van” – hangsúlyozta Mátrai Norbert. „Kérdés, hogyan lehet az állandóan változó, negatív körülmények között a működési hatékonyságot stabilizálni, növelni és ezáltal a rugalmasságunkat is emelni. Ehhez el kell kezdeni máshogy nézni a saját működésünkre, ami más típusú válaszokat fog hozni, mint eddig.”

Ezzel már szembesült dr. Prekop Tamás, a békéscsabai székhelyű TREZOR-LIKTOR Zrt. gyárigazgatója és tulajdonosa, aki januárban ismerkedett meg a Kaizen módszerrel. Mint mondta, az első egy-két hét a teljes összeomlásé, hiszen minden, eddig jónak ítélt gyakorlat megkérdőjeleződik, új színben tűnik fel.

„Tudtuk, hogy a konzervatív szemléletű cégünknek frissebb gondolkodásra van szüksége, de nem tudtuk, hogyan kezdjünk hozzá” – mondta dr. Prekop Tamás. „Voltak olyan problémák, amiket azonnal tudtunk orvosolni a Kaizen szemlélettel és van, amihez sokkal több idő kell. Ami tény, ma már sokkal rövidebb idő, nagyobb hatékonysággal tartunk értekezletet, tudjuk mérni az aznapi teljesítményt, hibákat és erősségeket, megbeszéljük és azonnal megoldjuk a felmerülő problémákat, így semmi sem akadályozza a gyártást. Elértük, hogy sokkal hatékonyabban dolgozzunk, így többet termeljünk ugyanannyi idő alatt. Ehhez nem kellettek plusz gépek, új emberek, csak a meglévő bázist jobban kellett használnunk. Ebben segített a Kaizen szemlélet.”

Mátrai Norbert kiemelte, ez nem egy válságkezelő könyv, hanem hosszútávú filozófia, ami nemcsak a cégünknél, hanem a magánéletünkben is jól jöhet. A Kaizen Institute Hungary Kft. vezető tanácsadója tíz éve tanítja egyetemen ezt a szemléletet.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál tartott előadáson az élet szinte minden területéről érkeztek vezetők. Volt, aki azért jött, hogy megtanulja, hogyan lehet a cégéért dolgozni és nem a cégében dolgozni. Van különbség.

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara