Majdnem megölte állapotos menyasszonyát egy férfi Békéscsabán

Fotó: Police.hu

Emberölés bűntettének kísérlete és hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntette miatt emelt vádat a Békés Vármegyei Főügyészség egy 34 éves büntetlen előéletű Hollandiában élő, holland állampolgárságú férfi ellen, aki 2021. novemberében majdnem megölte az akkor 18 éves állapotos menyasszonyát.

A férfi és a szintén holland állampolgárságú nő 2021. november elején együtt érkeztek Hollandiából Magyarországra. Budapesten szálltak meg, de később úgy döntöttek, hogy a férfi tervezett munkavállalása céljából vonattal Románián keresztül Bulgáriába utaznak, ennek során néhány napot Békéscsabán töltöttek. A párt azonban Magyarországról kilépésük során, 2021. november 24-én visszafordították az országhatárról, mert nem voltak megfelelőek az irataik, ezért visszautaztak Békéscsabára, ahova 19 óra körüli időpontban érkeztek meg vonattal.

hirdetés

A békéscsabai vasútállomáson, az egyik italmérő helyen a férfi nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott el, amelytől ittas állapotba került és agresszívvé vált; a pultossal és egy vendéggel is nézeteltérése alakult ki, utóbbi kis híján verekedésbe torkollt. 22 óra után indultak el taxival az egyik külvárosi hotelbe úgy, hogy az ittas állapotban lévő férfi a jobb első, míg a nő a jobb hátsó ülésen utazott.

A nő a taxiban szóvá tette a férfi túlzott alkoholfogyasztását, erre a férfi fenyegetni kezdte a sértettet, közölte vele, hogy „elvágom a torkodat, tíz részre váglak szét!”. Majd felszólította a gépjármű vezetőjét, hogy álljon félre az útról. A férfi ekkor elővette és kinyitotta a 6,5 cm pengehosszúságú – egy 2,5 cm hosszúságú tapétavágó pengét is tartalmazó – zsebkését, kiszállt a járműből, kinyitotta a jobb hátsó ajtót és azt kiabálta a sértettnek, hogy „megöllek, fekete majom!”. A terhelt a fenyegetéssel egyidejűleg az utastérbe hajolt és a kés nagyobbik, 6,5 cm hosszúságú pengéjével többször is a nő felé, legalább egy ízben annak nyaka irányába vágott. Egy vágás a sértett sállal fedett nyakának jobb felét, míg egy vágás a kabátján keresztül a mellkasának bal oldalát érte.

A sértett a taxisofőr segítségével tudott kiszállni a kocsiból, mivel az kinyitotta neki az autó bal hátsó ajtaját. Ekkor a férfi perceken keresztül kergetni kezdte a nőt a kocsi körül, miközben a kés hosszabbik pengéjét a sértett felé fordította, és többször is azzal fenyegette, hogy megöli.

Ekkor a taxit vezető nő közölte a férfival, hogy értesíti a rendőrséget, mert „megvágta a barátnője torkát”, őt a büntetőeljárás megakadályozása érdekében azzal fenyegette meg, hogy ha így tesz, megöli. A taxisofőr a fenyegetés hatására a zsebébe tette a telefonját, felhagyott a hatóság értesítésének szándékával, mivel a férfi fél méter távol állt tőle és a kést is ráfogta. Közben a sértett nőnek sikerült elszaladnia és segítséget kérnie az utcán tartózkodó személyektől.

A terhelt cselekménye következtében a sértett nyakának jobb oldalán harántirányú, kb. 4 cm hosszú metszett seb, továbbá a mellkasán egy szintén metszett, kb. 10 cm hosszúságú seb keletkezett. A keletkezett sérülések ugyan 8 napon belül gyógyultak, de a nyaki sérüléssel összefüggésben – mivel az adott testtájékon a nagy nyaki verőér, a visszér, továbbá a bolygóideg 1-2 cm-rel a bőrfelszín alatt halad – fennállt a veszélye egy életveszélyes vagy halálos sérülés kialakulásának. A halálos eredmény elmaradása csak a véletlenen múlt.

A főügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül a főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és állapítsa meg, hogy a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra, valamint utasítsa ki Magyarország területéről. A sértett nő az egyik szeretetszolgálat segítségével utóbb visszautazott a hazájába – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.