Életbe lépett a Moszkva által az ortodox karácsonyra meghirdetett fegyvernyugvás

Életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet – jelentette a Vesztyi FM orosz állami hírrádió.

A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el, január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Ezt azt követően tette meg, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi tűzszünetre szólított fel annak érdekében, hogy a hívők részt vehessenek a templomi liturgiákon. Putyin rendeletében az ukrán felet is tűzszünet kihirdetésére szólította fel, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több más kijevi tisztségviselő még csütörtökön elutasított.

hirdetés

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy Kijev “a keresztényi irgalmasságot” utasította el azzal, hogy elvetette Moszkva karácsonyi tűzszüneti javaslatát. Hozzátette azonban, hogy az orosz hadsereg számára ez a helyzet “kevesebb problémát és csalárdságot” tartogat.

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön a Telegram-csatornáján kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg vissza fog vágni az ukrán fegyveres erőknek, ha megsértik a tűzszünetet, vagy ha azt kihasználva megpróbálnak kedvezőbb pozíciókat elérni.

Az egyoldalú tűzszünet meghirdetésére csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök tett telefonon javaslatot Putyinnak az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítések előmozdítása érdekében. Az orosz államfő a török hivatali partnere által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban “megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat”.

Orosz hírügynökségek szerint másfél órával a Moszkva által meghirdetett tűzszünet előtt, de még utána is az ukrán nehéztüzérség Donyeck lakónegyedeit lőtte. A donyecki “népi milícia” közleménye értelmében az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán egy századnyi katonát, egy tarackot és egy tucatnyi páncélozott és egyéb járműveket veszítettek a harcokban.

MTI