Kreml: a brit tankok égni fognak

Égni fognak a Nagy-Britannia által leszállítani tervezett Challenger 2 harckocsik is, a “különleges hadművelet” el fogja érni az összes célját – jelentette ki hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

hirdetés

Korábban Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatala közölte, hogy Nagy-Britannia a következő hetekben 14 Challenger 2 harckocsit ad át Ukrajnának, és a közeli napokban megkezdődik az ukrán katonák kiképzése ezek használatára. “A különleges hadművelet folytatódik. Ezek a tankok ugyanúgy égnek és fognak égni, mint a többi. A különleges katonai művelet el fogja érni a céljait” – reagált Peszkov a brit döntésre reagálva.

hirdetés

A szóvivő információs manipulációnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint konfliktusos a Wagner katonai magánvállalat és az orosz védelmi minisztérium viszonya. Mint mondta, mindenki a közös ügyért harcol, és emlékezni fognak mind a Wagner, mind a hadsereg hőseire.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők folytatták előrenyomulásukat Donyeck felé, ahol több mint ötven ukrán katonát megöltek, és egy páncélozott személyszállítót és nyolc járművet megsemmisítettek. A tábornok szerint az ukrán erők vesztesége az elmúlt nap folyamán Kupjanszk térségében több mint harminc katona, két páncélozott harcjármű és három egyéb jármű, Liman közelében több mint 75 katona, három harckocsi, öt páncélozott harcjármű és egy kisteherautó, a donyecki régió déli részén pedig mintegy harminc katona, egy páncélozott harcjármű és két kisteherautó volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők két fegyver- és hadianyag-raktárra, 79 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 101 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Megsemmisítettek egyebek között egy Grad sorozatvetőt, egy 2A36-os Giacint-B, egy 2C3-as Akacija és egy 2C1-es Gvozgyika önjáró tarackot, egy 2A65-ös Mszta-B egy D-30-as tarackot, valamint egy AN/TPQ-37-es és egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart. Az orosz légvédelem lelőtt három ukrán drónt, valamint hét HIMARS- és Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 372 repülőgépet, 200 helikoptert, 2885 drónt, 401 légvédelmi rakétarendszert, 7537 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 983 sorozatvetőt, 3841 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8066 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg. Az orosz Fekete-tengeri Flotta fő kikötőjének otthont adó Szevasztopol felett tíz ukrán drónt lőttek le hétfőn. Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.

MTI

hirdetés