Letartóztatták azt a mezőberényi férfit, aki kolbászt és szalonnát próbált lopni egy családi házból

kolbász, lopás Kiemelt kép illusztráció! Fotó: iStock

Kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, annak kísérlete és személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt kezdeményezte a Békés Vármegyei Főügyészség egy 30 éves többszörösen büntetett előéletű mezőberényi férfi letartóztatását – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés

A vagyontalan és munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező férfit 2023. január 10-én azért vonta gyanúsítottként felelősségre a Békési Rendőrkapitányság, mert társával 2022. november végén bement egy mezőberényi családi ház udvarára, majd az ott található garázsba, ahonnan gázpalackot és különböző kézi szerszámokat, valamint 2 db baromfit tulajdonított el összesen 190.000.-Ft értékben. A férfi eddig 11 alkalommal volt büntetve, túlnyomórészt vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt. Legutóbb a Békési Járásbíróság a 2023. január 26. napján jogerőre emelkedett ítéletével kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt 90 nap elzárásra ítélte.

hirdetés

Sem a legutóbbi elítélés, sem a gyanúsítottkénti felelősségre vonás nem tántorította el a férfi attól, hogy rövid időn belül ismét bűncselekményeket kövessen el. 2023. február 10-én, a délutáni órákban testi erővel benyomta egy mezőberényi családi ház ajtaját, majd a kamrában magához vett 18 szál vastag kolbászt és két és fél tábla szalonnát összesen 80.000.-Ft értékben, és azokat egy párnahuzatba helyezte. A sértett azonban hazaért, amikor a terhelt az épületből kilépett, a párnahuzatot a benne levő hústermékekkel a földre rakta, majd távozni készült.

A sértett eleresztett egy ökölütést, majd azt követően a grabancánál fogva elkezdte kivezetni a terheltet az utcára úgy, hogy a másik kezében egy botot tartott. A terhelt azonban még az udvaron kiszabadult a sértett fogásából, majd közölte vele, hogy „megütöttél, megöllek”, illetve vigyázzon, mert kés van nála, miközben a sértettől 2-3 méter távolságra állva kezében egy késsel hadonászni kezdett. A sértett ekkor a botot magasba emelve közölte a terhelttel, hogy takarodjon, aki távozott is a helyszínről.

A letartóztatás elrendelésének számos oka fennállt a terhelt esetében: a szökés, elrejtőzés veszélye, a bűnismétlés ténye és annak veszélye, valamint a bizonyítás veszélyeztetése. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a főügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

hirdetés