Elrendelte a precíziós fegyverek gyártásának megduplázását az orosz védelmi miniszter

Elrendelte a nagy pontosságú fegyverek gyártásának megduplázását Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

hirdetés

A tájékoztatás szerint Sojgu a Taktikai Rakétafegyverek Vállalatnál (KTRV) tett látogatása során kijelentette, hogy az állami védelmi megrendelés rendben teljesül, azonban még az idei termelésnövekedést figyelembe véve is elrendelte a precíziós fegyverek gyártásának megduplázását. Azt mondta, hogy ehhez a vállalatnak mind a jól képzett szakemberek, mind a termelési kapacitás terén megvannak a tartalékai, ezért “a feladat nehéz, de végrehajtható”.

hirdetés

A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az orosz egységek Artemivszkben (Bahmutban) ellenőrzésük alá vonták a Vosztokmas vállalat egyik telephelyét az Artemivszki Színesfém-feldolgozó Üzemben (AZOM). “December 20-án még Zelenszkij tüntetett itt ki ukrán katonákat” – írta a hírügynökség.

Az ukrán sajtó azt megelőzően számolt be Zelenszkij bahmuti látogatásáról, hogy az ukrán elnököt december 21-én a washingtoni Fehér Házban fogadta amerikai hivatali partnere, Joe Biden amerikai elnök. Az orosz média egy része megkérdőjelezte akkor, hogy az ukrán államfő valóban megfordult-e az ostromlott városban. Az 1954-ben felépült AZOM a RIA Novosztyi szerint a város központjában található. Az üzem alatt, amelyet úgy terveztek, hogy esetleges nukleáris konfliktusban is fennmaradjon, kiterjedt földalatti járathálózatot építettek ki.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat csecsenföldi különleges egység parancsnoka kedden a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Artemivszkben mintegy 7-10 ezer ukrán katona maradhatott. Ezek állítása szerint főleg területvédelmi egységek, a jobban képzett csapatokat az ukrán hadvezetés már kivonta.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap során elszenvedett emberveszteségét mintegy négyszáz főben határozta meg, akik közül nagyjából 150 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el. A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai létesítmények között nevezett meg egy MiG-29-es repülőgépet, három harckocsit, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot és egy lőszerraktárt. Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben öt civilt sebesített meg egy drónról ledobott lőszer. A News.ru hírportál szerint az oroszországi Brjanszk megyében lévő Szelco város vegyi üzeménél a légvédelem lelőtt egy ukrán drónt.

Az orosz parlament alsóháza kedden megszavazott egy törvénymódosítást, amely – státusától függetlenül – a “különleges hadművelet” összes résztvevőjére, vagyis a katonai magánvállalati alkalmazottakra is kiterjesztette azokat a rendelkezéseket, amelyek alapján korábban azokat szankcionálták, aki “tudatosan megrágalmazták” a hadsereget.

MTI

 

hirdetés