Lázár János: A fenntartható fejlesztés a 2023-as év jelmondata

lázár Fotó: Körös Hírcentrum

Gyulán tartotta meg 2023-as gazdasági évindító fórumát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvényen részt vett Lázár János építési és közlekedési miniszter, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Orosz Tivadar, a megyei iparkamara elnöke.

A megyei elnök köszöntőjében kifejtette, hogy az évindító lehetőséget ad a megye gazdaságának áttekintésére, a visszaemlékezésre és a jövőbe tekintésre. Békésben szükség van a gazdasági felzárkóztatásra, a kiemelt fejlesztési státuszra.

hirdetés

Lázár János az eseményen több előzetesen feltett kérdésre igyekezett választ adni. Érintették a közlekedésfejlesztés, a beruházások, a bányászat témaköreit is. Szó esett arról, hogy mind az autóutak, mind a vasútvonalak fejlesztése folyamatos. Látnak potenciált a vasúti árufuvarozásban, ugyanis a jelenleg még rosszabb minőségű vasútvonalak is jelentős forgalmat bonyolítanak. Békéscsabát fel kell tenni a közlekedési térképre egy Békéscsaba-Arad, Békéscsaba-Debrecen, Békéscsaba-Kecskemét és egy Békéscsaba-Szeged tengelyen.

Az útfejlesztések, a tömegközlekedés korszerűsítésének jelentősége abban is áll, hogy hozzájárul a munkaképes lakosság helyben maradásához. Az a cél, hogy a munkavállaló legfeljebb 25-30 percet ingázzon lakóhelyéről a nagyobb városokba a munkahelyére. Ha ez nem jön össze, a családok elköltöznek.

A 28.000 milliárd forintnyi állami beruházás, ami megvalósult az elmúlt években, jelentősen kihatott az építőipar fejlődésére, az ágazat ráadásul nagyrészt magyar kézben van. Számos projektet az aktuális nehézségek miatt a vármegyében is fel kellett függeszteni, többek között a 47-es négysávosítását. A jövőben nagyobb szerephez jutnak majd a magyar vállalkozások, és a fejlesztések esetében jobban odafigyelnek a hozzáadott értékre.

Olyan beruházásokra helyeződik majd a hangsúly, amelyek pénzt termelnek, az ipar erősítése elengedhetetlen. Lázár János kiemelte továbbá, hogy hazánk jelenleg élelmiszer tekintetében képtelen az önellátásra, ezért nagy szükség lenne az élelmiszeripar fejlesztésére, ami Békésben ugyancsak egy kiugrási lehetőség lehet. Az alapanyag-előállításhoz szükség lesz még az öntözésfejlesztésre, de mindenekelőtt vízre.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában kifejtette, ma már az energiapolitikával is számolni kell mint tényező. Az energiaárak miatt újra kell szervezni a magyar gazdaságot. A lakosság is sokként érte meg az áremelkedést, azonban mára alkalmazkodtak az új helyzethez. Termelési láncok akadtak el, roppantak meg a nehéz körülmények miatt. Több javaslatot fogalmaztak meg a kormányzatnak, ezeket be is építették a rendszerbe. Szükség is van erre az együttműködésre – emelte ki az elnök.