Felbecsülhetetlen értékű kötettel gyarapodott a Tranoscius-kiállítás

Tranoscius Fotó: Körös Hírcentrum

Egy több száz éves, gazdagon díszített Tranoscius került bemutatásra a közelmúltban a Munkácsy Mihály Múzeumban. A kötetet a korábban már megnyitott, az énekeskönyvet középpontba helyező anyag ékességeként láthatják az érdeklődők.

hirdetés

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Égi csillag tiszta fénye címmel nyílt meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum időszaki tárlata. A kiállítás a Tranoscius, az evangélikus szlovák énekeskönyv történetét, hagyományait mutatja be, több kötet és tabló segítségével. A tárlat a napokban bővült egy újabb, igen érdekes darabbal, amelyet Kutyej Pál, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató tártak a nagyközönség elé.

hirdetés

A nem mindennapi tárgy a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség Levéltárának jóvoltából érkezhetett az intézménybe. A korai, kézzel írott, 1727-ből származó könyv első lapjain megjelenő évszámból jól látható, hogy Békéscsaba újratelepítésének dátumához igen közel datálódik. Több mint 600 éneket tartalmaz, iniciálékkal és kottákkal gazdagítva. A felbecsülhetetlen értékű, több száz éves Tranoscius jelentősen gazdagítja a tárlatban bemutatott példányok sorát.

Dr. Bácsmegi Gábor megosztotta, hogy egy nagyon csabai kiállításról van szó, hiszen ezt az énekeskönyvet ebben a formában már szinte csak a megyeszékhelyen használják. Kutyej Pál hozzátette, hogy ma, amikor minden rendkívüli és változó, szükség van az olyan állandó, biztos pontokra, mint ez a könyv. Annak idején a Békéscsabára érkezők is erre és a Bibliára támaszkodtak.

hirdetés