Csabakő: Közel 40 éves már a sikertörténet

Csabakő Fotó: Körös Hírcentrum

A megyeszékhelyen működő Csabakő 1984-ben indult, kisiparosként kezdte tevékenységét, majd céggé alakult – kezdte a vállalkozás történetét Strifler Attila, a Csabakő cégvezetője.

A nyolcvanas években még kevésbé álltak rendelkezésre különböző falburkolatok. A szakmából kiindulva, több kísérlet után, néhány termékkel indult burkolatgyártó történetük. A termékek állták a próbát, mely teljesen új dolognak számított. A műkő eddig csupán nagyon szűk körben használt tulajdonságával találkozhatott a vevő, most viszont egy teljesen más arcát mutathatta be burkolat formájában. Volt mire alapozniuk ahhoz, hogy cég formájában folytassák munkájukat. A rendszerváltás idején a legelsők között voltak, akik céget alapítottak. A mai napig ebben a formában, igaz már nem az akkori (Orosházi úti) telephelyen működnek. Az új telephelyen (Békéscsaba, Felsőnyomás 258.) várják továbbra is új, illetve azokat a régi vevőiket, akik a kezdetektől megbíznak termékeikben.

hirdetés
Strifler Attila cégvezető / Fotó: Körös Hírcentrum

Nos, a termékek… ami az eltelt néhány évtized alatt változott ugyan, de megtartotta a régi mivoltát is. Nyilván az alapanyag megmaradt, mint kiinduló fix pont. Az első termékek közül a pillértégla, mely alkalmas kerítések, pillérek, kémények építésére, szalagos és rusztikus felülettel. A termékek (az összes) fagy-, sav-, és lúgálló, minősítési engedélyekkel. Fontosnak tartják még, hogy mennyire hatékony, mivel egyben építőanyag és burkolat. Tehát nem kell külön burkolat sem a kerítés, sem a kémény építésekor.

Nagyon sokféle a felhasználása, hiszen a hagyományos „negyedes” tégla a formája. (25x12x6,5cm) Anyagában színezett, nyolcféle színben. Itt kell megemlíteni, hogy ha kerítést építünk, akkor fedlap is kell hozzá. Nos, ezeket is megcsinálják, egyedi méretben, hiszen mindenkinek más-más kerítése van. A fedlapjaik vizorral ellátottak, 3 cm vastagságtól 4, 5, 6, stb. cm is lehet, kinek milyenre van szüksége. Ezért egyedi. És ha már a fedlapokról beszélünk, akkor készítenek ablakpárkányokat, valamint kémény fedlapokat is, bármilyen méretben. Van még egy nagyon kedves termékük, a szalonnasütő, mely kör kialakítását képező elemekkel és természetesen fedlappal együtt kapható.

A falburkolatok tekintetében nagyon sokféle a forma, a szín. Gyártják még a régi termékeket is, tehát ha valaki vesz vagy felújít egy Csabakővel burkolt ingatlant, nyugodtan keresheti őket, mert megkapja még azokat a burkolókat is. Szalagos, rusztikus formában, színben.

Az új termékeik viszont alkalmazkodtak az új divathoz, színekben és formában. Az anyaga változatlanul műkő, mely alkalmas kültérre (kerítés, lábazat, homlokzat), beltérre (oszlop, fal, beltéri dekoráció burkolására). A divatos színek mind megjelennek a termékeiken, de egyedi kívánságokat is teljesítenek. Termékeik már 3D-ben is készülnek.

A Csabakő termékei illeszkednek a mai energiahatékonysági irányelvekhez is, bármilyen szigetelő anyagra felburkolhatóak. Ráadásul a külső sérülésekkel szemben is sokkal ellenállóbbak. Nem kell víztaszítókkal sem ellátni, nem fog mohásodni, repedezni a megfelelő felhelyezéssel. Mindemellett a termékek teljes mértékben újrahasznosíthatóak, természetes anyagokból készülnek.

Azon dolgoznak már több évtizede, hogy a hozzájuk betérők álmait meg tudják valósítani. Bővebb információ: csabako.hu  Facebook: https://www.facebook.com/csabako.hu/

A cégvezetővel készült teljes interjút itt meghallgathatják: