A szabadtéri égetésről is tárgyaltak Békés képviselői

békés Forrás: Kálmán Tibor hivatalos oldala

A napokban tartotta meg soron következő ülését Békés képviselő-testülete. A legfontosabb döntésekről sajtótájékoztatója keretében számolt be Kálmán Tibor polgármester.

hirdetés

Elfogadták a képviselők a 2022. évi zárszámadási rendeletet. Ezzel kapcsolatban a városvezető háláját fejezte ki az intézmények vezetőinek, hogy ebben az energetikai, pénzügyi problémákkal tűzdelt időszakban jól tudtak gazdálkodni.

hirdetés

Szó esett az ülésén a szabadtéri égetésről is. Egy rendeletmódosítás miatt a jövőben be kell jelenteni előre, ha valaki szabadtéren égetni szeretne a településen. A hivatal, a jegyző és az önkormányzati tűzoltóság felé kell ezt jelezni. Alapesetben vannak időszakok, amikor nem lehet égetni, az előzetes bejelentéssel a lakosság elkerüli a törvényszegést. Ráadásul a szomszédok bejelentése, feljelentése szintén elkerülhető ezzel.

A Békési Polgárőrség munkájáról szóló beszámolót is elfogadták a képviselők. Rengeteg munkaórát dolgoznak önként a szervezet tagjai, ráadásul idén valószínűleg ismét rekordot fognak dönteni. Ott vannak a rendezvényeken, a reggeli iskolába járásnál, a téli időszakban az idősekre fordítanak figyelmet. Ugyancsak elfogadták a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Békési Önkormányzati Tűzoltóság beszámolóját. Utóbbi egyesületi formában működik, és bár fenntartása költséges, a város biztonságához jelentősen hozzájárul ez a szervezet is.

Áttekintették az önkormányzati intézmények működését. Itt szó esett arról, hogy összesen három konyhában főznek jelenleg. Ezek működését mindenképpen szeretnék racionalizálni. Emellett a piac működtetése a BKSZ Kft felügyelete alá kerül. Így várhatóan rugalmasabban valósul majd meg a jövőben. Továbbá az óvodák, bölcsődék karbantartási feladatainak hatékonyabb elvégzése érdekében két karbantartó is átkerül a BKSZ csapatába. Ezáltal a folyamatos feladatokat jobban el tudják majd látni, a munkafolyamatok racionalizálása történik.

Egy nyertes TOP Plusz pályázat keretében újabb kertes házakat (szociális bérházakat) építhet az önkormányzat. Áttekintették a város tulajdonában lévő telkeket, szükséges még három további vásárlása. A tömblakásokra pályázók anyagait is áttekintette az önkormányzat az Esélyt a fiataloknak program keretében. Újabb két évre költözhetnek 35 év alatti bérlők ezekbe a fiataloknak kialakított lakásokba, ahol nem kell bérleti díjat fizetniük, azonban megtakarítást kell felmutatniuk.

hirdetés