Állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat egy gyomaendrődi nővel szemben

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 43 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi nővel szemben, aki súlyosan elhanyagolta a kutyáját, mulasztása, felelőtlensége pedig különös szenvedést okozott az állatnak, és végül az eb elpusztulásához vezetett. A nyomozás során felmerült, közel 185.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie az ügyészség indítványa szerint.

A nő 2022 márciusában ajándékba kapott egy 2 éves fekete színű, labrador jellegű, chipezett, kan ivarú kutyát. A fiatal eb ekkor szemmel láthatóan egészséges, jól fejlett állapotú volt. Ezt követően a nő a kutyát gyomaendrődi otthonában, az ingatlan udvarán helyezte el, ahol az állatot nem a jó gazda gondosságával tartotta, súlyosan elhanyagolta és az embertelen bánásmóddal az állatnak különös szenvedést okozott.

hirdetés

Mivel az eb gyakran átugrotta a kerítést és kiszökött az ingatlanról, ezért a nő egy 3 méter hosszú láncra kötve tartotta az udvaron, mely lánc a megtalálásakor, annak feltekeredése miatt 1 méterre volt rövidülve. 2022 szeptemberétől csak néhány naponta, majd októbertől egyáltalán nem adott enni a kutyának, azaz huzamosabb ideig (hetekig, akár hónapokig) nem biztosított a kutyának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, és napokon keresztül nem biztosított folyamatosan hozzáférhető friss, tiszta ivóvizet, melynek következtében a fiatal kutya nagymértékben legyengült és kórosan lesoványodott.

Az eb nagyfokú szívféreg fertőzöttségben is szenvedett, azonban a nő a szükséges állatorvosi kezelést számára nem biztosította, a betegséget sem ismerte fel, és nem gyógykezeltette a legyengült jószágot. Állampolgári bejelentést követően rendőrség 2022. október 22-én, a délutáni órákban jelent meg a fenti ingatlannál. Ekkorra a kutya a nő súlyos elhanyagolásának következtében a nála töltött pár hónap alatt olyan mértékben legyengült, rossz állapotba került, hogy csak feküdt, lábra állni nem tudott, legyek lepték, fájdalmában vonyított, mivel elérhető közelségben sem ivóvíz, sem táplálék nem volt. A kutyát ekkor a helyi gyepmesteri telepre szállították, ahol enni és inni adtak neki, azonban a kutya néhány órával később elpusztult – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.