Az egész ország aggódik Suhajda Szilárdért

Suhajda Szilárd eltűnt, békéscsabai hegymászó Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

FRISSÍTÉS 2023.05.25. 21.59: Friss hírek érkeztek Suhajda Szilárdról, már tudják, hol van! Minderről itt írunk.


Korábban írtuk:

hirdetés

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, hogy meghódítsa a 8848 méter magas Mount Everestet, oxigénpalack és teherhordók nélkül. 

A békéscsabai születésű hegymászó akklimatizációja jól sikerült és vasárnap elindult a Mount Everest alaptáborából, hogy a tervek szerint május 24-én feljusson Földünk legmagasabb pontjára.

Szilárd a kettes és a hármas tábort maga mögött hagyva, nepáli idő szerint, kedden 21 órakor indult el a 7950 méteren lévő négyes táborából a csúcs felé. Szerda hajnalban már nagyjából 8700 méteres magasságból jelentkezett műholdas telefonon – amit Facebook oldalán jelentettek be. A posztban megemlítik, Szilárd mentálisan és fizikailag is jó állapotban volt. Úgy érezte, képes felérni a csúcsra és onnan biztonságosan visszaereszkedni a négyes táborba.

A csúcs elérésének becsült időintervallumában azonban Szilárd nem adott helyzetjelentést. Magyar idő szerint szerdán 14 óra körül kellett volna jelentkeznie, ám ez órákkal később sem történt meg. Az RTL Fókusz című műsorából az is kiderült, hogy Szilárd GPS jeladója órákon át nem frissült, ami miatt nagy volt az ijedtség. Majd, miután frissült a helymeghatározó, meglepő adatot mutatott. A jeladó szerint ugyanis Szilárd ekkor 150 méterre volt a csúcstól. Az adatból nem lehetett kiolvasni, hogy Szilárd vajon tovább halad a csúcs felé, vagy már visszafordult.

Kétségbeesésében Szilárd felesége, Legindi Tímea Klein Dávidtól várt néhány biztató szót. Szilárd egykori mászótársa ekkor abban bízott, mivel ilyen sok idő telt el a két GPS jel között – amelyek eltérő magasságokból érkeztek -, azt jelentheti, hogy fölért a csúcsra, ám hasonlóan a K2-höz, itt is sok időt töltött fent, majd azután indult el lefelé.

Újabb két órás idegőrlő várakozást követően a jeladó szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor (magyar idő szerint 23:15-kor) újra frissült. Eszerint Szilárd 50 méterre volt a csúcstól, 8795 méteren járt. Azóta azonban nem érkezett jel a GPS jeladótól és Szilárd sem jelentkezett. Közben Tímea kérésére a hegymászó-ügynökség két serpát küldött a négyes táborba, hogy ott várják Szilárdot.

Magyar idő szerint, csütörtök hajnalban Pintér László hegymászó szakíró Facebook oldalán jelezte, nincs új információ Szilárdról. Megjegyezte azonban, hogy az említett 50 méter megtétele, adott esetben, akár több órát is igénybe vehet.

Csütörtök reggel az M4 Sport úgy értesült, hogy a serpák elérték a négyes tábort, és egyikük elkezdte átnézni a táborban felállított sátrakat, hátha rátalálnak a magyar hegymászóra. Ezt követően egy ideig ottmarad, hátha Szilárd megérkezik. A másik segítő visszaindult az alaptáborba, hogy lefelé haladva is átvizsgálhassa a környéket.

Csütörtök reggel Klein Dávid a Facebook oldalán üzent Suhajda Szilárdnak

Biztonságos ereszkedést, kitartást kívánok Suhajda Szilárdnak az Everest déli oldalán. Szeretném, ha hamarosan újból olyan képet posztolna, amin havat gyűjtöget a reggeli teához

– olvasható a posztban. Egy kommentre reagálva pedig Dávid kifejtette, hogy szerinte mi történhetett Szilárddal.

Megpróbálok néhány dolgot – az általánosságok szintjén, nem találgatva – megvilágítani, megválaszolni. Igen: Szilárd sátra jellegzetes és felismerhető. (ha jól gondolom, egy piros, Zajo emblémás sátorról van szó.). Fontos lépés lesz a sátor azonosítása, ellenőrzése. Való igaz: a rögzített kötél rendszerint folyamatos a Déli-nyereg és a csúcs között. A Déli-nyereg neve viszont csalóka: a hatalmas platón éjszaka, fáradtan nem feltétlenül találja meg a mászó a sátrát.

A becslésekhez jó támpont, ha ismerjük a mászó emelkedési / süllyedési sebességét. Szilárd indulási adatai – és még egy-két automatikus GPS-es helymeghatározás – ismeretesek (természetesen az utóbbiakat fenntartásokkal kell kezelni.).

Általánosságban: felfelé mozgás során – palack nélkül – elfogadható lehet a 30-60 m/h emelkedés is. Lefelé – nagyon durván számolva – akár háromszor, négyszer ilyen gyors is lehet a mászó, de sok múlik aktuális állapotán. Az utolsó adatból mozgási irányt nem állapítasz meg biztosan. (találgathatsz.) 2 hipotézis lehetséges, ha további mozgásról beszélünk: rögtön lefelé indult el, vagy felment és ezután indult el lefelé. A mozgástáblázat kialakításakor mindkét lehetőséget érdemes kiszámolnod.

Dávid arról is ír a kommentben, hogy Szilárd rendszerint 2 liter folyadékkal mozog, valószínű vitt magával dex injekciót, és energiazselét is. Hozzáteszi, hogy a hegy déli oldala szerencsésebb kialakítású ereszkedés szempontjából: a Déli-csúcs után hiányoznak az északi oldal vízszintes, harántolós szakaszai és sziklás lépcsői. A rögzített kötél mentén többé-kevésbé egyenletes dőlésszög mellett folyamatosan lehet „cammogni” lefelé.

Klein Dávid arra is kitért, milyen módon lehet információhoz jutni egy hegymászóról

Adatot a mászás során a következő forrásokból nyertek / nyerhettek: műholdas telefon (ez rendkívül körülményes és én szinte soha nem tudtam rávenni magam, hogy éjszaka használjam. Jellemzően napfelkeltekor vettem elő). Automata nyomkövető jele (a mászó teste árnyékolhatja és egyébként is notóriusan megbízhatatlan, valamint rendszeresen kihagy) vagy ugyanennek az eszköznek a mászó által hazaküldött aktív jele (az utóbbihoz szintén a külső kesztyű levétele kell, ami körülményes). Rádiót – tudtommal – nem vitt magával.

A lényeg: nem tudjuk, nem tudhatom, mi történik odafenn. Annyi biztos, hogy Szilárdra egy nagyon hosszú mászónap után kimerítő ereszkedés várt és vár. Nem tudhatjuk, az utolsó ismert jelét felfelé vagy lefelé küldte. Dönthetett úgy, hogy folyamatosan ereszkedik, de dönthetett a bivak mellett is. (A bivak (vagy bivakolás) eredetileg ideiglenes tábort jelentő katonai szakkifejezés, manapság azonban inkább hegymászók használják sátor vagy egyéb szállás nélküli szabad ég alatt alvás értelemben – a szerk.) Elérhette a Déli-nyerget, ahol meghúzhatta magát a saját sátrában, vagy egy másik sátorban. Arra, hogy a nyomkövető nem ad jelet, vagy megbízhatatlan jelet ad, számtalan személyes példát tudok citálni

– nyomatékosította Szilárd egykori mászótársa.

Szurkolok Szilárdnak, hogy a hosszú mászónap után mielőbb elérje (ha még nem érte el) a viszonylagos biztonságot jelentő Déli-nyerget, majd a völgy kínálta megérdemelt pihenést – kinyíljon az általa sokszor emlegetett ferihegyi fotocellás ajtó – és ünnepelhessen idehaza szeretteivel

– fogalmazott Klein Dávid.

Csütörtök délelőtt a közmédia megkeresésére Szilárd felesége elmondta, hogy vélhetően egy emberi alakot láttak a serpák a négyes tábor fölött, és ha ez igaz, nem lehet más, mint a férje. További serpákat mozgósítottak, akik felmennek a négyes táborba, illetve el fognak menni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott valóban egy ember van.

Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen

– vélekedett Legindi Tímea.

Suhajda Szilárddal az expedíciót megelőzően készítettünk interjút. Elmondta, hogy régóta dédelgetett álma volt megmászni a Mount Everestet. Miután feljutott a K2 (a Föld második legmagasabb hegycsúcsa) és a Lhoce csúcsára is, teljesen tisztán – oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül -, úgy érezte, készen áll pályafutása legnagyobb feladatára. A beszélgetés itt hallgatható vissza: