Ifj. Tímár Vince: Nagyon sokat tanulhatsz magadról az ejtőernyőzéssel

ifj. Tímár Vince, Tímár Vince ejtőernyőzés Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

Amint a téli hónapok után jobbra fordul az időjárás, a Kvasz András Repülő és Ejtőernyős Egyesület Ejtőernyős Szakosztálya már készíti is az ugrási beosztást. Előkerülnek az ernyők, összeáll a csapat. A békéscsabai ejtőernyőzés történelméről, aktuális helyzetéről ifj. Tímár Vincével, a szakosztály egyik vezetőjével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A megyeszékhelyen már több évtizede létezik a sportrepülés, az ejtőernyőzés. Ifj. Tímár Vince édesapja, az idősebb Tímár Vince maga is része ennek a történetnek – számos országos bajnoki cím birtokosaként. Emellett külföldön is számos megmérettetésen vett részt, az ejtőernyőzés több válfajában jeleskedett. Bár egy sérülés rövid ideig hátráltatta, de az ugrásokból továbbra is aktívan kiveszi a részét. Tanácsaival, útmutatásaival pedig a mai napig segíti a szakosztály életét.

hirdetés

Édesapjához hasonlóan ifj. Tímár Vince is részt vesz különböző versenyeken, ahogy ideje és lehetőségei engedik. Célba ugrásban versenyez, sikerrel. Ennek lényege, hogy a leérkezést úgy kell kivitelezni, hogy eltaláljon a földön egy alig néhány centiméteres célpontot. Békéscsabán lett országos bajnok. Emellett szárnyas ruhában is versenyzik, ez egy felfújódó ruha, aminek köszönhetően siklani tud a levegőben. Itt a cél az, hogy minél messzebb eljusson, minél többet legyen a levegőben.

Az ejtőernyősök, mint bármilyen más sportolók számára is nagyon fontos az egészség, a megfelelő fizikai állapot. Éppen ezért szükséges a folyamatosan megújított orvosi alkalmassági. Emellett azt szokták kérni az ugróktól, hogy a személyes problémákat hagyják a reptéri sorompón kívül, ebben a pár órában az ejtőernyőzésre koncentráljanak. De természetesen a megfelelő pihenés szintén elengedhetetlen.

A felszerelések megfelelő működése, állapota létfontosságú az ugróknál – emelte ki a szakosztályvezető. Minden felszerelés évente kötelező felülvizsgálaton esik át. Egy felszerelés két ernyőt tartalmaz, egy főernyőt, amit ha esetleg megsérülne, akkor ott a levegőben kioldanak, és egy tartalék ernyőt, amire ilyen esetben van szükség. Továbbá senki nem ugrik egyedül. A földről mindig van ellenőrzés, valaki figyeli, hogy ki hova érkezik, rendben földet ért-e. Minden ugrást kiértékelnek, átbeszélnek leérkezés után.

Ifj. Tímár Vince beszámolt arról is, hogy a csapat annyira összetartó, hogy nem csak az ugrások idejéig töltik együtt az időt. Gyakran a munka végeztével még kint maradnak, grilleznek, beszélgetnek. Közös kirándulásokat, külföldi ejtőernyőzéseket is szoktak szervezni.

A teljes interjút itt hallhatják:

hirdetés