Több mint három millió forint gyűlt össze a Dr. László Elek Kórház jótékonysági bálján

jótékonysági bál Orosházi kórház

A vártnál nagyobb összeg, 3,3 millió forint gyűlt össze a Dr. László Elek Kórház jótékonysági bálján, amiből a véradó állomás fejlesztését támogatták. A speciális eszközök megérkeztek, hamarosan használják is a véradások alkalmával.

A pandémia miatti kihagyás után 2023 februárjában rendezte meg ismét az Orosházi Kórházért Alapítvány azt a jótékonysági báljat, aminek bevételével az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetet támogatják. Az idei cél a kórház Transzfuziológiai Osztályára véradáshoz szükséges eszközök beszerzése volt.

hirdetés

„Néhány hónappal később is örömteli visszagondolni a 12. Jótékonysági bálra, ahol közel 200 vendég szórakozott és adományozott. A város és a térség lakói, vállalkozók, egyházak és intézmények társadalmi szerepvállalása és a lokálpatrióta összefogás most is bizonyította, az itt élők szívükön viselik kórházunk sorsát, hiszen a vártnál is több, 3,3 millió forintos támogatás gyűlt össze a bált szervező Orosházi Kórházért Alapítvány számláján” – fogalmazott dr. Duray Gergő. 

A kórház főigazgatója – aki egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke is – elmondta, a magasabb összeg lehetőséget nyújtott arra, hogy több dolgot tudjanak vásárolni a tervezettnél.

„Eredetileg egy, a vérvételhez szükséges rázómérleget és a vér levétele után, a higiénikus és légmentes lezáráshoz szükséges speciális csőhegesztőt kívántunk beszerezni, de a támogatóknak hála, a rázómérlegből kettőt tudtunk vásárolni” – tette hozzá.

Komoly technikai előrelépés

Arról, hogy a most megérkezett eszközöket mire használják, dr. Méhes Mónika, a Transzfuziológiai Osztály vezető főorvosa beszélt. „Fontos, hiánypótló szerepük van a most megérkezett eszközöknek, hiszen eddig főként az Országos Vérellátó Szolgálattól kölcsönkapott gépekkel dolgoztunk. Minden véradáson, minden vérvételi ágy mellett kell legyen egy rázómérleg. Ezen helyezzük el a vérvételi zsákot, melybe a véradó vérét gyűjtjük. Azért rázómérleg a neve, mert folyamatosan billegő mozgást végez, így biztosítja, hogy a vér egyenletesen elkeveredjen az alvadásgátló folyadékkal és ne alvadjon meg. A csőhegesztő készülék a levett vérrel teli zsákról segít leválasztani a vérvételi tűt, biztosítva, hogy közben végig zárt maradjon a rendszer” – ismertette a főorvos.

Véradás számokban

Az önkéntesek által adott vért az egészségügy nagyon sok területén használják gyógyításra, így az orosházi kórháznak is szüksége van az állandó és stabil vérellátásra. Orosháza és térsége mindig is kiemelkedően teljesített az önkéntes véradásokon. A 2022-es évben Orosházán és a térségben az előzetesen tervezetthez képest több véradó, szám szerint 3877 fő jelent meg, tőlük 3543 adag vért vettek le, közülük 219-en új véradók voltak.

A kórház véradó állomásán heti rendszerességgel van véradás, de a környező településekre is rendszeresen kitelepülnek, így az ott élő önkéntes véradóknak nem kell beutazniuk Orosházára. A 2022-es esztendőben összesen 174 véradó eseményt szerveztek, ezek közül 97 az intézetben volt, 77 alkalommal pedig a környező településekre vagy nagyobb cégekhez, intézményekhez szálltak ki.

2022-ben az orosházi kórházban 2300 egység vörösvérsejt készítményt, 98 egység friss fagyasztott plazmát és 20 vérlemezke készítményt adtak ki betegeknek, a fennmaradt vérmennyiséget pedig a régió többi kórházában használták fel. 

Amennyiben ön is segítene véradással, minden fontos információt megtudhat ide kattintva a kórház oldalán.

Fotó: Vida Julianna asszisztens, dr. Duray Gergő főigazgató, dr, Méhes Mónika Transzfuziológiai Osztály osztályvezető főorvosa a véradó állomáson. Az ágyak mellett a két új rázómérleg, középen az asztalon a csőhegesztő. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház