Prágába érkezett váratlanul Volodimir Zelenszkij ukrán államfő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este előre be nem jelentett látogatásra Prágába érkezett, ahol Petr Pavel cseh államfővel tárgyal – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

hirdetés

Az ukrán elnök Bulgáriából érkezett Csehországba. A hírtelevízió szerint Zelenszkij Ukrajna biztonsági érdekeiért és NATO-tagságának támogatásáért lobbizik mostani kelet-európai körútján. “Volodimir Zelenszkij látogatása Prágában bizonyítéka a kiváló cseh-ukrán kapcsolatoknak, szövetségnek” – mondta Markéta Pekarová Adamová képviselőházi elnök a televízióban. Az ukrán elnök látogatását Prágában rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik.

hirdetés

A nyilvánosságra hozott információk szerint Zelenszkij elsősorban a NATO jövő heti vilniusi csúcstalálkozójáról és az ezzel összefüggő biztonsági kérdésekről szeretne egyeztetni a cseh vezetőkkel. A látogatás második napján, pénteken Zelenszkij találkozik Petr Fiala kormányfővel, valamint a parlament két házának elnökeivel is. Az észak-atlanti szövetség július 11-12. között a litvániai Vilniusban tartja csúcstalálkozóját.

MTI

hirdetés