Egy sportcsarnoknyi életmű esszenciája a Mukácsy Múzeum Rell Lajos termében

Fotó: Körös Hírcentrum

Jubileumi kiállítással tiszteleg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Schéner Mihály előtt, a művész 100. születésnapja alkalmából. A mester műveiből összeválogatott időszaki kiállítás egy igazi (idő)utazásra invitálja a látogatókat, Schéner munkásságának különböző korszakaiból állítva ki 40 tárgyat.

Schéner Mihály születésének 100. évfordulóját a Munkácsy Múzeum különleges módon, egy jubileumi kiállítással ünnepelte meg, „A művészeti polihisztor” címmel. A város folyamatosan törekszik arra, hogy a mester sokszínűségét, a schéneri hagyatékot ápolja és továbbadja. Az időszaki kiállítás pedig a küldetés egy újabb mérföldköve lett.

hirdetés

Martyin Emília, a múzeum igazgatóhelyettese megnyitóbeszédében kifejtette, az intézmény már több éve felvállalta azt, hogy a vármegyéhez, különösképpen pedig Békéscsabához kötődő művészek munkásságát bemutassa a nagyközönségnek. A megnyitó különlegessége is ebből fakadt: három helyi kötődésű alkotó találkozási pontja volt. A kiállítótér Pátkai Ervin nevét viseli, ahol éppen a békésszentandrási Lóránt János Demeter művei láthatók. Most pedig csatlakozott Schéner Mihály is.

A Munkácsy Mihály Múzeumnak kötelessége megemlékezni Schéner Mihály születésének centenáriumáról. Ez evidens, de kérdéses volt számunkra, hogy hogyan is tegyük ezt – kezdte Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze és a jubileumi tárlat kurátora. A békéscsabai Schéner-kultusz bázisa a Békési úti Meseház. A mese területére nem akartak lépni, már csak azért sem, mert a Meseház kiállított tárgyanyagának a fele a múzeum gyűjteményéből származik, értelmetlen lett volna azokat a műtárgyakat elmozdítani vagy máshol kiállítani – főleg idén – árulta el a kurátor.

Ebből is következett, hogy a művész képzőművészeti tevékenységére fókuszálják a figyelmüket. Az egymást követő korszakokat igyekszünk vázlatpontokban, tételesen bemutatni, minden korszakból a legfontosabb, legkomolyabb, legkvalitásosabb alkotásokat – tette hozzá Gyarmati Gabriella. A negyven tételt felvonultató tárlat végigkíséri a látogatót a Schéner Mihályra jellemző játékosabb festményektől egészen a komoly hangvételű, ördögi motívumokat bemutató darabokig.

Dr. Mazányi Judit művészettörténész a fővárosból érkezett, hogy megnyissa a kiállítást. Kiemelte, Schéner Mihály sokszínűsége nagyon különleges a hazai művészvilágban. Vannak olyan mestereink, akiknél lehet látni, hogy az első letett vonaltól az utolsó befejező ecsetvonásig következetesen vezet egy út. Ez általában a közönség számára is emészthetőbb. Schéner esetében mondjuk talán a legszembetűnőbb része ennek a Meseház és a játékos plasztikái. De a művész ennél sokkal több volt – folytatta a szakember.

Sokkal gazdagabb életpályája volt, egy rendkívül érzékeny és kíváncsi ember benyomását keltette, érdekelte minden, ami körülvette és mindenben ki szerette volna próbálni magát. Ez a sokoldalúság nemcsak a stílusában, hanem az anyaghasználatában is megjelenik. Hosszasan elemzi azt a jegyzeteiben, hogy milyen anyagokból szeretné létrehozni alkotásait és ezért készültek fából, kerámiából, textilből is művek – folytatta dr. Mazányi Judit.

Akik szeretnének megismerkedni a polihisztor művész munkásságával, október 1-jéig megtekinthetik a kiállítást a Mukácsy Mihály Múzeum Rell Lajos termében.